коронавирус мутации
4.6
(19)

Във Великобритания са открити първи случаи на потенциално комбиниране на мутации на коронавирус. Дебне ли ни нова опасност?

Какво е известно за възможното смесване на мутации на коронавирус?

Експерти са засекли във Великобритания първи случаи на британския щам на коронавируса, носещ допълнителна генна мутация, която се наблюдава и при южноафриканския щам. Британският вариант B.1.1.7 е доказано по-заразен. Южноафриканският щам 501Y.V2 носи мутация, наречена E484K. Същата мутация споделят и британския, и два бразилски варианта на COVID.

Тези случаи повдигат тревожния въпрос – могат ли мутациите на коронавируса да се комбинират?

shop banner

Риск за младите хора и преболедувалите вируса

Откритите до момента нови варианти на коронавируса са по-инфекциозни за младите хора на възраст под 20 години. Новите мутации могат и да попречат на неутрализиращите антитела – получени след преболедуване или ваксинация, да се свържат с вируса и да изпълнят функциите си. Хипотезите са, че това може да компрометира и ефективността на някои от ваксините. Също може да означава, че хората, прекарали коронавирусна инфекция, могат да бъдат по-уязвими на повторно заразяване. Властите в Бразилия съобщават за отделни случаи на реинфекция, при които е открита мутацията E484K.

Еднакви мутации = еволюиране на коронавирус

Според д-р Велислава Петрова, вирусолог и здравен консултант към ООН, не става въпрос за комбиниране на мутации. Споделянето на една и съща мутация при новите варианти на COVID е тип еволюция на вируса. „Тоест на вируса му влияе нещо, което го кара да мутира точно в тези части на генома си. Обикновено това нещо е или имунната ни система, или опитът на вируса по-лесно да влиза в клетките ни, за да може да ги инфектира по-лесно. Това са еволюционни процеси, които нормално се случват, когато една инфекция се разраства.” Това споделя д-р Петрова в ефира на една от водещите телевизии в страната.

Не е неочаквано, че се появяват нови варианти на коронавируса, и че те продължават да се променят. Това е характерно за всички вируси. В едно експертите са сигурни – за да се овладее пандемията, всички хора трябва стриктно да спазват мерките срещу заразяване и разпространение на вируса.

Решения за защита на здравето в условия на пандемия

Коронавирусът се променя, а рискът от разпространение и заразяване с новите му варианти нараства. За да защитим себе си и близките си, трябва да насочим внимание към иновативните решения, създадени да служат на общото здраве в условия на пандемия. Те включват прием на природни продукти, осигуряващи пълна антивирусна и антиоксидантна протекция.

За неутрализиране на вируса още на ниво носоглътка, можем да се доверим на Имунобор Протект/Imunobor® Protect. Той е мощен аналгетик за локална профилактика, съдържащ високопречистен микронизиран бета глюкан 93%, витамин C и екстракт от Роза канина. Оказва антивирусно, антибактериално, антимикотично и противовъзпалително действие. Намира в удобни таблетки за смучене и е подходящ за възрастни и деца. Дозира се 3 пъти по 1 таблетка дневно.

За обща профилактика, допълващо лечение и противодействие на бактериални усложнения може да се разчита на Имунобор Бронхо/Imunobor® Broncho. Съдържанието му на висококачествени, пречистени екстракти от Ехинацея и Котешки нокът осигурява безотказно действие и висок профил на безопасност. Приема се 3 пъти дневно по 1 капсула.

За пълна антиоксидантна защита се доверете на Оксибор Цинк Селен Витамин C/Oxybor® Zn Se Vitamin C. Той съдържа комбинация от фундаменталните антиоксиданти цинк, селен и витамин C – задължителен елемент при превенция на вирусни заболявания. Дозира се по 1 до 3 капсули дневно.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: