остър цистит
5
(1)

„Остър цистит” е уринарна инфекция, която бележи своя пик през топлото полугодие. Кои фактори увеличават опасността от остър цистит през лятото и как да се справим, щом инфекцията е на лице? На тези въпроси ще отговорим в редовете по-долу.

Кои са главните причинители на остър цистит?

В повечето случаи, инфекцията се дължи на бактерии, които обикновено обитават гастроентериалния тракт. Най-честите патогенни бактерии, които причиняват остър цистит, са:

  • Ешерихия коли
  • Стафилококус сапрофитикус
  • Клебсиела
  • Протеус
  • Ентеробактер
  • Цитробактер
  • Ентерококи

Човешкият уринарен тракт има стерилна среда. Често обаче, бактерии мигрират от ректума, перинеума или вагината към уринарния тракт, и причиняват остри уроинфекции. Жените са по-предразположени към развитието им от мъжете, поради анатомични особености на пикочо-половата система. Щом бактериите достигнат до пикочния мехур, причиняват възпаление, което се проявява с разпознаваемите симптоми на остър цистит. Сред тях са болезнено, често и затруднено уриниране, промяна в миризмата и цвета на урината, дискомфорт и болка ниско долу в корема.

shop banner

Кои са рисковите фактори за развитие на остър цистит през топлите месеци?

Дехидратация

През летните месеци губим значително количество вода чрез повишеното отделяне на пот. Проблем възниква при невъзможност за компенсиране на изгубената вода и дехидратация на организма. Колкото по-малко от живителната течност приемаме дневно, толкова по-рядко се налага да уринираме. Това намалява количеството на отделени чрез урината вредни бактерии и отпадни продукти, и увеличава опасността от развитие на уринарна инфекция.

Повишено потооделяне в интимната област

Нормалното за горещото полугодие повишено изпотяване в интимната област образува топла и влажна среда, подходяща за размножаване на бактерии. В допълнение, прекарването на дълго време с мокър бански костюм също е рискова предпоставка за развитие на цистит през лятото.

Температурни промени и преохлаждане

Лесно е да се простудим през лятото. Резките понякога температурни промени през топлите месеци и прекарването на продължително време пред климатик или вентилатор увеличават риска от остър цистит. Простудяването води до спад в имунитета и по-лесно развитие на уроинфекция.

Какво е решението на проблема „остър цистит”?

При възникване на остър цистит е нужно инфекцията да бъде овладяна своевременно, тъй като може да причини усложнения или да хронифицира. Най-удачният начин за преодоляване на инфекцията е да се приема продукт, който подпомага изчистването на уринарния тракт от бактерии. Такъв продукт е Имунобор Уро Акут/Imunobor® Uro Akut. Той се отличава с висока ефективност и е натурална алтернатива на антибиотичните средства за овладяване на остри уринарни инфекции. Благоприятният му ефект се дължи на високото съдържание на екстракт от Американска червена боровинка. Плодът е мощен естествен антиоксидант, който подпомага здравето на пикочните пътища, възпрепятства задържането на бактерии и овладява възпалението и болката. Имунобор Уро Акут се справя отлично с острите уринарни инфекции.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: