преболедували ковид ваксина
5
(1)

Хора над 65 години, преболедували ковид и получили ваксина срещу вируса, изграждат повече антитела от свои връстници, които само са ваксинирани. Това установява проучване на Института за изследване на СПИН (IrsiCaixa) в Барселона и Северната градска първична медицинска помощ към Каталунския здравен институт (ICS).

Подтикът за проучването

Повечето проучвания досега показват, че имунитетът срещу коронавируса трае поне година. Сведенията обаче са получени при изследване предимно на хора под 65-годишна възраст. „Реакцията на възрастните хора към ваксините и инфекцията е различна от тази на по-младите. Причината е, че имунната им система е „по-мудна“ и имунните клетки не са толкова ефективни“. Думите са на д-р Марта Масанела, главен изследовател на групата по Биосинтез на белтъци и процеси на остаряването на IrsiCaixa. „Искахме да разберем колко дълго трае защитата на хората над 65 години. Целта ни беше да помогнем на тази най-уязвима група от населението“. Това казва координаторът на проучването д-р Нурия Прат.

Самото проучване включва хора над 65 г. – преболедували ковид и с ваксина, и такива само с ваксина

За да направят оценка на имунния отговор при възрастни хора, учените проследяват състоянието на 98 души от 3 старчески дома. 80% от участниците в проучването са преболедували ковид през първата вълна на пандемията в началото на 2020 г. След време и те и останалите 20%, които не са прекарали ковид, са ваксинирани напълно (2 дози) с иРНК ваксина. Изследователите вземат кръвни проби от всички доброволци преди ваксинацията и 3 месеца след това. Впоследствие сравняват нивата на неутрализиращи коронавирусни антитела на преболедувалите и ваксинирани хора с тези на ваксинираните, които не са боледували.

shop banner

Резултатите от сравнителния анализ показват, че:

  • 3 месеца след ваксинацията ваксинираните и прекарали инфекцията имат повече антитела от ваксинираните, които не са преболедували
  • намаляването на антителата при ваксинираните, които не са боледували, корелира с възрастта

В бъдеще учените планират да задълбочат изследването. Стремежът им е да проследят имунния отговор при възрастните хора след първите 3 месеца от ваксинацията.

Ясно е, че възрастните хора, преболедували ковид и с ваксина имат повече антитела от ваксинираните, които не са прекарали инфекцията. Време е да представим природния продукт, който е средство на първи избор при ваксиниране

Имуфлам/Imuflam® е природно противовъзпалително средство, което помага на организма да понесе по-леко възможните странични ефекти от ковид ваксините. Благодарение на рационалната комбинация от Котешки нокът и Танацетум партениум (партенолид – 0.6 mg) той:

Продуктът не потиска, а насочва имунния отговор в правилната посока. Може да се приема при субфебрилна температура (от 37 до 38 °С), а не само при температура над 38 градуса. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. 2 опаковки стигат за 2 ваксинални дози. Наличен е в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: