противовъзпалително хранене при Ковид
5
(4)

Резултатите от обширен преглед на проучвания, публикуван в списание „Diseases“ показват, че придържането към противовъзпалително хранене при Ковид-19 може да повлияе тежестта на протичане на заболяването. В следващите редове споделяме повече подробности за изследването.

Предистория на проучването

Въпреки че при повечето пациенти Ковид-19 протича с леки симптоми или дори безсимптомно, вирусът може да доведе до тежки, дори животозастрашаващи последици при хора в риск, включително възрастни, имунокомпрометирани пациенти и такива със съпътстващи заболявания.

Основен белег при тежко протичаща коронавирусна инфекция е хипервъзпалението. То се характеризира с прекомерна секреция на цитокини и хемокини. Основните цитокини, участващи в имунопатологични състояния, свързани с COVID-19, са интерферон-гама, интерлевкин (IL)-1, -6 и -18 и тумор некротизиращ фактор (TNF). Хиперактивирането на имунната система е известно още като „цитокинова буря“, която впоследствие води до апоптоза на имунните клетки, забавено изчистване от вируса, нарушаване на алвеоларната бариера и белодробно увреждане.

shop banner

До момента е добре известно, че здравословното хранене е важно за правилното функциониране на имунната система. При хората, които не си набавят необходимите хранителни вещества се наблюдава отслабен имунитет. Това провокира интерес от страна на учените да разгледат въздействието на противовъзпалителното хранене върху предотвратяването и овладяването на коронавирусна инфекция.

Наблюдения върху ефекта от противовъзпалително хранене при Ковид-19

Прегледът на учените включва общо 17 клинични изпитвания, рандомизирани контролирани проучвания, мета-анализи и прегледни статии, публикувани между януари 2020 г. и юни 2021 г. Резултатите от тях показват, че пациенти с Ковид-19, при които се наблюдава дефицит на хранителни вещества, се възстановяват по-бавно от заболяването. Фокусът е поставен върху влиянието на следните противовъзпалителни диетични компоненти:

  • Средиземноморска диета
  • Витамин D
  • Витамин С
  • Цинк

Средиземноморската диета, която включва прием на зеленчуци, плодове, бобови растения, риба и зехтин има мощни противовъзпалителни, имуномодулиращи, антиоксидантни и антитромботични свойства. Този хранителен режим оказва благоприятно влияние при сърдечно-съдови, белодробни и метаболитни заболявания. По отношение на Ковид-19 проучвания показват, че диетата ефективно намалява продължителността на болничния престой, смъртността при пациенти с COVID-19 на възраст над 65 години и дългосрочните усложнения от боледуването.

Витамин D има доказани антивирусни, противовъзпалителни и повишаващи имунитета свойства. В допълнение приемът му намалява производството на про-възпалителни медиатори като минимизира продукцията на Т-хелпери. При тежко болни пациенти с коронавирус добавки, съдържащи витамин D, могат да намалят продължителността на престоя в интензивно отделение. Друго свойство на този витамин е, че може да намали дългосрочните имунологични последици от Ковид инфекцията, като продължително повишаване в нивата на IL-6 и интерферон-гама. За предотвратяване на дефицити се препоръчва диетата да съдържа храни, богати на витамин D като риба, морски дарове и яйца в комбинация с продукти, богати на калций, който подпомага усвояването му. Такива са млечните продукти.

Витамин С има мощни антиоксиданти свойства. Също така той участва като кофактор в много процеси и улеснява производството на антитела. Има данни, че приемът на 1 грам витамин С на ден намалява производството на провъзпалителни цитокини (IL-6, TNF и C-реактивен протеин) и увеличава синтеза на противовъзпалителни цитокини (IL-10). При пациенти с Ковид интравенозната инфузия на високи дози витамин С намалява продължителността на престоя в интензивно отделение и процента на смъртност. Приемът му също така намалява прогресията на симптомите при инфектиране с коронавирус.
Цинкът е важен минерал, необходим за правилното функциониране на имунните клетки. Приемът му намалява интензивността на симптомите при заразяване с Ковид и показва силни противовъзпалителни свойства.

В условия на повишена заболеваемост на помощ на имунната система идва…

Витабор С Актив/Vitabor® C Activ – натурално средство за здрав имунитет и добра антиоксидантна активност в епидемични условия. Продуктът оказва положително въздействие върху функцията на имунната система като укрепва съпротивителните сили на организма, подпомага възстановяването след боледуване и предпазва от негативното влияние на свободните радикали. Този мощен ефект се дължи на пълноценната комбинация от активиран и буфериран витамин C и биофлавоноиди в по-лесно усвоима биоaктивна форма, която не дразни стомаха. Високотехнологичните таблетки за смучене са с приятен ягодов вкус и постепенно освобождаване на съставките. Подходящ е за продължителен прием от деца и възрастни. Няма данни за нежелани ефекти. Дозировката е от 1 до 5 таблетка за смучене дневно, след хранене.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: