Как да имаме силен имунитет
5
(2)

С ежедневното покачване на броя заразени с Ковид-19 много от нас си задават въпроса „Как да имаме силен имунитет“, а отговорът може да се крие в правилната диета. За добро здраве имунната система трябва да функционира добре. Но някои заболявания, лекарства и начинът на живот могат да повлияят неблагоприятно имунната функция.

Повече за връзката диета – имунитет

Учените са категорични, че диетата влияе върху имунната система, както и върху цялостното здравословно състояние. Храненето дава отражение върху микробиома (съвкупност от чревни бактерии), възпалителните процеси и функцията на белите кръвни клетки, като всички изброени са пряко обвързани с имунната ни система. Неправилната диета се свързва с по-висок риск от заболяване, алергия и нарушен имунен отговор.

Храненето по „западен модел“ е свързано с ежедневна консумация на повече наситени мазнини, преработени продукти, захар, сол и като цяло завишен калориен прием. Тези характеристики на хранене, в комбинация с отсъствието на достатъчно плодове и зеленчуци в менюто, повишават риска от хронични заболявания и възпаление.

shop banner

Такъв пример е консумацията на храни и напитки, които оказват значително влияние върху нивата на кръвната захар, като сладко, тестено и газирано. Те повишават нивата на възпалителни протеини, включително тумор некротизиращ фактор алфа (TNF-алфа), С-реактивен протеин (CRP) и интерлевкин-6 (IL-6). Също така компрометират функцията на защитни имунни клетки, като неутрофили и фагоцити.

Западният модел на хранене се характеризира с прием на големи количества храна, но недостиг на хранителни вещества, необходими за правилното функциониране на имунитета като витамин D, С и други. Въпросът за взаимодействието между избора на диета и цялостното здраве е сложен и учените продължават да изследват как храната помага или вреди на имунната функция.

Подходящо хранене за силен имунитет

Диетите, които залагат на консумацията на цели, непреработени продукти, богати на хранителни вещества, оказват благоприятен ефект върху имунната система. Консумацията на храни с високо съдържание на фибри насърчава производството на мастни киселини с къса верига като ацетат, пропионат и бутират. Мастните киселини с къса верига действат локално като модулират имунния отговор. Те подобряват имунната защитна функция на чревния епител – важна част от имунната система, която служи като бариера срещу микроорганизмите.

Подходящ избор е Средиземноморската диета, богата на зеленчуци, плодове, бобови растения, ядки, пълнозърнести храни и полезни мазнини като зехтин. Тези продукти съдържат жизненоважни хранителни вещества като витамин А, С, D, В6, В12, мед, желязо, селен. Имунната система се нуждае от всички тях, за да функционира оптимално. Има данни, че придържането към този хранителен режим намалява маркерите на възпаление и регулира баланса на чревните бактерии.

Природен продукт дава отговор на въпроса „Как да имаме силен имунитет“ в условия на епидемия

Грижата за имунната система е от изключително значение в борбата с циркулиращия в момента коронавирус. За успешна подкрепа на имунитета в условия на висок риск от инфекция се доверете на природните продукти от фамилия Имунобор.

В епидемична обстановка, когато се отчита повишена заболеваемост и висок риск от заразяване, добавете към грижата за силен имунитет прием на Имунобор/Imunobor®. Той съдържа научно разработена комбинация от природни екстракти с мощен ефект за подсилване на имунитета – Мака, Мате, Котешки нокът и Мравчено дърво. Приемът му спомага за „трениране” на имунната система с цел активиране на имунните клетки и способността им да произвеждат антитела. Така по естествен начин се ускорява имунният отговор. Продуктът е с висококачествен състав и профил на безопасност, което позволява продължителен прием без нежелани ефекти.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: