скарлатина при деца
4.5
(2)

Наши и чужди лекари отчитат бум на скарлатина при деца. Интересното е, че до 2011 г. това силно заразно инфекциозно заболяване, се е смятало за изкоренено. Коя е основната причина за възраждане на болестта? Учени с ново интересно откритие по темата.

Скарлатина при деца и ролята на бактериите клонинги

„Скарлатината е била широко разпространена през 40-те година на XX в., след което случаите намаляват и затихват. За заболяването отново се заговори през 2011-2016 г., когато избухна епидемия в Китай, засегнала над 100 000 души“. Коментарът е на д-р Стефан Брауер от Куинсландския университет в Австралия. Той е водещ автор на статията „Суперзаредени „клонинги“ предизвикват възраждането на скарлатината“ (Supercharged ‘clones’ spark re-emergence of scarlet fever). Тя е публикувана в началото на март 2023 г. в сп. Nature Communications. И, както подсказва заглавието, търси отговор на въпроса защо скарлатината е отново тук.

Припомняме, че скарлатината се причинява от стрептококи група А и по-специално от бактерията Стрептококус пиогенес (Streptococcus pyogenes)

Инфекцията се предава по въздушно-капков път при кашляне и кихане. Силно заразна е и засяга предимно деца на възраст от 5 до 15 години. Лесно могат да настъпят бактериални усложнения, особено при деца под 10-годишна възраст. Симптомите са възпалено гърло, висока температура, главоболие, подути сливици, ситен розово-червен обрив по тялото.

shop banner

Д-р Брауер и екипът му идентифицират бактериален щам на Стрептококус пиогенес, който взаимодейства със суперантигени. В резултат на това се образуват заразни бактерии суперклонинги. „Бактериите клонинги Стрептококус пиогенес колонизират лесно гостоприемника. Предполагаме, че това им позволява да вземат превес над други болестотворни щамове и да предизвикват възраждането на скарлатината от 2011 г. насам“. Това казва Марк Уокър, микробиолог от Факултета по химия и молекулярни бионауки на Куинсландския университет и един от изследователите в проучването. „Предвижда се задълбочаване на изследването с цел то да бъде използвано за по-добро управление на епидемии от скарлатина“, посочват в заключение учените.

Сигурна профилактика на скарлатина при деца

Силният имунитет има ключова роля за превенцията на скарлатина. Именно поради това наши имунолози препоръчват детските имуномодулатори от фамилия Имунобор.

Имунобор Кидс Сироп / Imunobor® Kids Syrup с вкус на натурални диви ягоди е предназначен за най-малките.
Имунобор Кидс капсули / Imunobor® Kids VGcaps – за децата в училищна възраст.

И двата продукта са вдъхновени от природата и нейната сила. Напълно безопасни са и са подходящи за продължителен прием. Активна съставка в сиропната форма е единственият микронизиран Бета глюкан у нас с чистота 93%. Капсулният продукт комбинира в състава си Бета глюкан и екстракт от Ехинацея.

Продуктите имат директен антимикробен ефект върху редица микроорганизми, включително бактерията причинител на скарлатина.

Продават се в аптеките без рецепта. Могат да бъдат поръчани и онлайн от страницата на електронен магазин за здраве и красота МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: