суха кашлица
0
(0)

Суха кашлица – това означава кашлица без храчки. Обикновено, тя се появява в началото и края на настинката, хремата или при острия бронхит. Причината е деминерализацията в дихателните пътища, водеща до раздразнение на кашличните рецептори в ларинкса, долната част на гърлото и бронхите. А, как се появява сухата кашлица, кога и защо – ще научите в статията.

Появата на суха кашлица

Както подсказва и самото име, при сухата кашлица не се отделят храчки и това е причината да се нарича и непродуктивна кашлица. Лекарите използват термина “храчки”, за да опишат слузта и секретите, които се отделят от дихателните пътища при продуктивната кашлица.

Типични за сухата кашлица са силните, дори и свистящи звуци. Тъй като при нея не се отделя слуз, тя се усеща често като драскаща и болезнена. Придружаващи симптоми са дрезгав глас, сухота в гърлото и болка.

shop banner

Кашлицата най-често се засилва през нощта, което нарушава спокойния сън и в дългосрочен план води до преумора, и изтощение. Постоянните пристъпи на кашлица дразнят лигавицата на целия дихателен тракт, поради което може да се появи усещане за сухота в гърлото, дрезгав глас и болки в гърдите, като последната може да бъде причинена и от физическото натоварване по време на тези пристъпи.

Суха кашлица – защо не изчезва?

Този тип кашлица често продължава дори след отшумяване на другите симптоми на настинка. Причината е, че възпалението на лигавицата на дихателните пътища се възстановява бавно. Възпалението и самата кашлица увреждат тъканта, и свръхстимулират кашличните рецептори. Дори студеният въздух или пък продължителното говорене водят до пристъпи на кашлица.

Въпреки това, продължителната, непродуктивна кашлица е не само неприятна и изтощителна, но трябва да се вземат и по-специални мерки, защото дори в редки случаи, зад нея могат да се крият сериозни заболявания. Ето защо, ако продължите да кашляте повече от шест до осем седмици след възстановяване от настинка, съветваме да посетите вашия лекар.

Суха кашлица без настинка – какво може да се крие зад това?

Освен класическата грипна инфекция и острия бронхит, зад сухата кашлица могат да се крият и други заболявания, а възможни причини за небактериална инфекция може да са бронхиална астма, хроничен бронхит или синузит, алергична реакция, вдишани или погълнати чужди тела, тютюнев дим, лекарства, рефлуксна болест, сърдечно заболяване, белодробно заболяване, стрес, тревожни разстройства или дори депресия.

Какво да направите при суха кашлица?

По принцип, първата стъпка е да намерите първопричината за непродуктивната кашлица, а след това да се занимаете по-специално с нейното лечение. Например, ако причината са така познатите киселини, може да се очаква лечение на стомашните проблеми, след което следствие на него ще отшуми и кашлицата. Въпреки това, ако сухата и дразнеща кашлица се появи в резултат на настинка, много домашни средства са също особено ефективни.

И все пак – ще ви дадем един бонус съвет срещу суха кашлица, а това е да опитате комбинацията от лук с мед, която бързо и ефективно облекчава неприятната кашлица. А, повече за някой от домашните методи за лечение на суха кашлица, ще намерите и в нашите статии.

Повишете имунитета си и живейте без кашлица

В сезона на грипа, имунолозите в България препоръчват за подсилване на имунитета в зоната на дихателната лигавица Имунобор Бронхо / Imunobor® Broncho. Това е доказан продукт, съдържащ в себе си висококачествени екстракти от Котешки нокът и Ехинацея. Активните му съставки повишават многократно локалната имунна защита на лигавицата на дихателните пътища срещу различните вирусни, бактериални и гъбични инфекции. Редовният прием на продукта повишава активността и броя на белите кръвни телца, регулирайки също производството на цитокини. При остра инфекция, приемайте по 1 капсула, 3 пъти дневно, а за профилактика при повишена заболеваемост – препоръчваме по 2 капсули дневно.

Може да го откриете в аптечната мрежа в страната или в сайта на онлайн магазин MoMo – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: