облекчаване на кашлица
5
(3)

За облекчаване на кашлица може да се доверите на някои домашни лекове с доказан ефект, за по-бързо възстановяване. Добре е първо да се уточни, че кашлицата е естествен рефлекс на тялото, който се появява, когато нещо дразни гърлото или дихателните пътища. Този тип защитен механизъм, често провокиран от грип, настинка, алергии и др. всъщност е нормален и здравословен. По този начин се помага на организма да изхвърли натрупаната слуз по гърлото или в белият дроб например. Това обаче изобщо не означава, че кашлицата не може да бъде мъчителна за човек и доста често е изтощителна. Затова и в статията може да намерите някои натурални средства за облекчаване на неприятната кашлица. Опитайте и вие!

Медът като средство за облекчаване на кашлица

Медът се използва като помощно средство за лечение на различни заболявания и облекчаване на симптоми, като кашлицата например. Особено ако тя е предизвикана от инфекции на горните дихателни пътища. Този народен лек притежава антибактериални и противовъзпалителни свойства, заради съдържащите се в него витамини, минерали и ензими. При консумирането му той „облива“ лигавицата на гърлото като по този начин успокоява дразненето и сухата кашлица. Едно направено проучване сред деца установява, че медът е по-ефективен за облекчаване на кашлица през нощта от друго лекарство със сходни действия, което е по лекарско предписание. В края на изследването се доказва, че медът е бил по-доброто средство за намаляване тежестта на кашлицата и е помогнал за подобряване на съня. Освен това той унищожава болестотворните микроорганизми и едновременно с това повишава имунитета. Може да консумирате мед като го добавите в чай и топли напитки или самостоятелно. Изборът е изцяло ваш.

Консумиране на корен куркума и джинджифил – натурален метод за облекчаване на кашлица

В куркумата се съдържа куркумин, съединение, което има противовъзпалителни, антивирусни и антибактериални свойства. Може да бъде от полза и при няколко състояния, включително и при кашлица. Куркумата се прилага за лечение на заболявания на горните дихателни пътища, бронхит и астма в аюрведическата медицина от векове. Трябва да сте наясно обаче, че съдържащият се в нея куркумин се усвоява най-добре, когато се приема с черен пипер. Затова може да си направите чай от куркума и да добавите съвсем малко черен пипер. Пригответе си и напитка с куркума, джинджифил, портокалов сок и черен пипер.

shop banner

Джинджифилът се използва в народната медицина за облекчаване на суха и астматична кашлица. Най-голям ефект има като се комбинира с лъжица мед.

Облекчаване на кашлица с инхалации

Инхалациите помагат както при влажна така и при суха кашлица. Може да правите такива с помощта на инхалатор и с подходящи за тази цел средства, като физиологичен разтвор например. Ако не разполагате с такъв, то за алтернатива може да използвате тенджера с вряща вода и добавени към нея различни билки, най-добре лайка и сода. Инхалациите се правят с цел втечняване на секрета и по-лесното му изхвърляне от организма.

Повишаване на имунитета и облекчаване на кашлица с природен продукт

За подсилване на локалния имунитет в зоната на дихателните пътища на помощ идва Имунобор Бронхо / Imunobor® Broncho. Рационалната комбинация от висококачествени екстракти на Котешки нокът и Ехинацея предпазват организма от вирусни, бактериални и гъбични инфекции. При редовен прием продуктът повишава броя и активността на белите кръвни телца и регулира производството на цитокини. Прилага се успешно за профилактика и овладяване на инфекции на дихателните пътища и съпътстващите ги симптоми, включително мъчителната кашлица. Може да се използва успоредно с антибиотици, като повишава тяхната ефективност. Дозира се според особеностите и тежестта на заболяването. При остра инфекция се приема по 1 капсула 3 пъти на ден. След това се преминава към поддържаща терапия с по 1-2 капсули дневно.

Потърсете го в аптеките или поръчайте сега онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където може да разгледате за актуални промоции.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: