сърфактант терапия
4.7
(23)

Иновативна терапия със сърфактант е обещаващ подход за лечение на COVID-19. Понастоящем, биосърфактантите са използвани в широк спектър от медицински и промишлени процеси. Изначалната им универсалност оправдава потенциалното им приложение при превенция на разпространението на вируса, справяне със симптомите и директно таргетиране на вирусните клетки в гостоприемника. В допълнение, те могат да бъдат използвани като потенциални системи за въвеждане на лекарства в организма и влизащи в състава на почистващи агенти.

Структура и функция на сърфактантите

Сърфактантът е вещество, което намалява повърхностното напрежение на течност, в която е разтворено. Тези вещества откриваме в ежедневно използвани продукти, като сапуни, видове лубриканти и емулгатори, като тяхното действие е насочено към намаляване на напрежението на водата.

Белодробният сърфактант е жизненоважен липопротеинов комплекс, произведен от пневмоцити тип 2, откриващи се в белите дробове, на повърхността на алвеолите. Основната му роля е да намали повърхностното напрежение на границата въздух-течност.

shop banner

Ролята на сърфактанта при намаляване на напрежението в алвеолите е важна поради няколко причини. Той предотвратява колапс на алвеолите, особени при ниски обеми на белите дробове. Това е жизненоважно за поддържането на вентилацията на белите дробове при отслабване на организма. Чрез намаляване на напрежението, сърфактантът намалява и натрупването на течности и предотвратява появата на белодробен оток.

Сърфактант протеини А и D играят основна роля в имунната функция на белите дробове. Установено е, че те регулират възпалителните реакции. Намаляването им прави белите дробове по-податливи на възпаление и инфекции.

Терапия със сърфактант при тежко боледуващи от COVID-19

Сърфактантната заместителна терапия е утвърдена животоспасяваща медицинска процедура при лечение на Остър респираторен дистрес синдром (ОРДС) при недоносени новородени деца. ОРДС се характеризира с натрупване на течност в алвеолите. Това води до неефективен трансфер на кислород и кръв през алвеоларните мембрани в кръвта. ОРДС се разпознава като основна причина за смъртност при пациенти с COVID-19.

Една от главните причини за натрупване на течност в алвеолите в резултат на COVID-19, е дисфункция на белодробен сърфактант. Изследвания на вируса показват, че той уврежда епителните клетки. Именно за тези клетки е известно, че отделят сърфактант в белите дробове.

Текущите лечения на тежко боледуващи пациенти разчитат на вентилатори за снабдяване на тялото с кислород. Апаратната вентилация обаче, може да доведе до тежки белодробни увреждания. Терапията със сърфактант може да предотврати тези последици.

Сърфактантите притежават обещаващи медицински качества при лечение на COVID-19, особено при облекчаване на симптоми, свързани с ОРДС. Терапията с белодробен сърфактант има важна потенциална роля в борбата с COVID-19, която обаче, се нуждае от допълнителни изследвания.

Към момента най-удачното решение остава предпазването от заразяване

В научните среди се смята, че силната имунна система е най-добрият способ за предпазване от заразяване с коронавирус. Есенните месеци и високата циркулация и на други активни вируси ще изпитат нейните защитни способности. Подсилете имунитета си още сега по предложената схема за деца и възрастни:

За възрастни:

  • Имунобор Протект/Imunobor® Protect – на всеки 4 до 6 часа x 1 таблетка за смучене
  • Имунобор Бронхо/Imunobor® Broncho – 3×1 растителна капсула дневно
  • Оксибор Форте/Oxybor® Forte – 1 таблетка дневно

За деца в училищна възраст:

  • Имунобор Протект/Imunobor® Protect – на всеки 4 до 6 часа x 1 таблетка за смучене
  • Имунобор Кидс /Imunobor® Kids капсули – 2×1 растителна капсула дневно
  • Оксибор Форте/Oxybor® Forte – 1 таблетка дневно

За деца до 6-годишна възраст:

  • Имунобор Протект/Imunobor® Protect – на всеки 4 до 6 часа x 1 таблетка за смучене
  • Имунобор Кидс Сироп/Imunobor® Kids Syrup – по 1 чаена лъжичка (5 ml) дневно на гладно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 23

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: