цинк ползи и вреди
5
(4)

Приемът на цинк се свързва с редица ползи за организма, но при неподходящо дозиране може да крие и вреди за здравето. Тъй като минералът се съдържа в тялото, повечето хора успяват да си набавят необходимите количества от храната. Все пак има някои рискови групи, при които е препоръчително да се приемат и хранителни добавки, за да се предотврати недостиг на цинк. В следващите редове споделяме повече за ползите и вредите от него.

Какви са известните ползи и вреди за организма при прием на цинк?

Цинкът е жизненоважен минерал, който има съществена роля във функционирането на имунната система. При боледуване е доказано, че ако започнат да се приемат добавки с цинк до 24 часа след проявата на първи симптоми, се скъсява продължителността на инфекцията и се подпомага по-бързото възстановяване. Цинкът подобрява още метаболитните процеси и е жизненоважен за синтеза на ДНК и деленето на клетките, изграждането на протеини и заздравяването на увредени тъкани. Сред безспорните ползи от приема на цинк, особено в условия на повишена заболеваемост, е способността му да предотвратява закрепването на вирусите към клетките на гостоприемника още в лигавиците на носната и устната кухина. Минералът също така инхибира растежа и спира възпроизвеждането на патогенните микроорганизми, които вече са успели да проникнат в тялото. Не на последно място, цинкът потиска възпалителните процеси като предотвратява отделянето на хистамин. Споменатите ползи са най-силно изразени при комбиниран прием с витамин С.

Но и тук важи с пълна сила златното правило, че лекарството е в дозата. Както недостигът на цинк, така и натрупването на излишък в организма, се свързват с рискове за здравословното състояние. Част от оплакванията на пациенти при прием на прекомерно количество цинк са гадене и повръщане, коремни спазми, главоболие и диария. Освен това при дългосрочен прием на цинк в големи дози е възможно да последва дефицит на мед в организма. Затова е важно цинкът да не се употребява повече от препоръчаната дневна дозировка.

shop banner

Кога организмът се нуждае от повече цинк?

Има някои рискови групи, при които е препоръчително да се приемат хранителни добавки с цинк, защото нуждите на организма са повишени или усвояването е нарушено. Такива са:

  • Пациенти с хранителни разтройства, като болестта на Крон
  • Вегани и вегетарианци
  • Пациенти със сърповидно-клетъчна анемия
  • Бебета на повече от 6 месеца, които все още се хранят с кърма, а не с адаптирано мляко

За профилактика в условия на повишена заболеваемост може да си набавите оптимални количества цинк чрез прием на…

Оксибор Цинк Селен Витамин С/Oxybor® Zn Se Vitamin C – тройна комбинация от мощни антиоксиданти за силен имунитет. Всяка капсула съдържа оптимални количества цинк, селен и витамин С. Цинкът възпрепятства развитието на инфекции още на ниво носна/устна кухина. Селенът активира вродения имунитет, а витамин С проявява мощни антиоксидантни свойства. Съставките са съчетани така, че взаимно да подсилват действието си и да подобряват антиоксидантната защита на организма като предпазват от вредното влияние на свободните радикали. Продуктът е отлично средство за защита и овладяване на инфекциите в условия на повишена заболеваемост. Дозира се до 3 таблетки дневно, след хранене, минимум 3 месеца. Няма данни за противопоказания и странични ефекти дори при дълговременна употреба.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: