цитокинова буря
5
(4)

Естественото явление „цитокинова буря”, наблюдавано при различни инфекциозни заболявания, придоби печална популярност сред широката аудитория при избухването на пандемията от коронавирус. В текущата статия ще ви запознаем с характеристиките на цитокиновата буря, как и защо възниква, и каква е връзката на явлението с COVID-19.

Какво са цитокините?

Цитокините са малки гликопротеини (специфичен вид белтъчни сигнални молекули), които се произвеждат от различни имунни клетки в човешкото тяло. След освобождаване, цитокините насърчават широк набор от процеси. Сред тях са пролиферация и диференциация на клетките, автокринна сигнализация (форма на сигнализация, при която клетката секретира хормон или друго биологично активно вещество), паракринна сигнализация (сигнализация, при която прицелната клетка е разположена близо до клетката, източник на сигнала) и юкстакринна сигнализация (форма на междуклетъчна комуникация, която се осъществява чрез олигозахариди, липиди или протеини и компоненти на клетъчната мембрана), както и регулиране на имунни и възпалителни реакции.

Някои от най-широко изследваните цитокини, включват интерферони, интерлевкини, хемокини, колонии-стимулиращи фактори и фактор на туморната некроза (TNF-α). Интерфероните регулират вродения имунитет срещу вируси и други патогени, и упражняват антипролиферативни ефекти. Интерлевкините регулират диференциацията и активирането на имунни клетки, и могат да окажат про- или противовъзпалителни ефекти. Хемокините контролират миграцията на имунни клетки и допринасят за развитието на вродения и адаптивния имунитет. Колонии-стимулиращите фактори са свързани с възпалението и участват в процеси, които могат да стимулират възпалителни реакции. Факторът на туморната некроза играе важна роля в цитокиновата буря. Прекормерното му производство може да предизвика хронични възпалителни и автоимунни заболявания.

shop banner

Какво представлява явлението „цитокинова буря”?

Терминът „цитокинова буря” се използва за описание на явление при различни инфекциозни заболявания, което се характеризира с неконролируем възпалителен отговор на имунната система.

Острото възпаление възниква с основни симптоми, като зачервяване, подуване, температура, болка и загуба на функция. Независимо от това къде възниква възпаление, повишен поток на кръвта ще последва тези симптоми, за да позволи на плазмени протеини и левкоцити да достигнат до засегнатото място. Този възпалителен отговор е благоприятен за защита на „гостоприемника” срещу бактериални инфекции, но често е за сметка на функцията на местните органи.

В допълнение към този нормален възпалителен отговор, може да възникне цитокинова буря. По време на това явление се произвеждат различни възпалителни цитокини с много по-висока скорост от нормалната. Това свръхпроизводство на цитокини причинява положителна обратна връзка за други имунни клетки, при която повече имунни клетки са насочени към мястото на възпаление. Този процес обаче, може да предизвика увреждане на местните органи.

Едно от най-опасните клинични състояния, свързани с цитокиновата буря, е остър респираторен дистрес синдром. Той се свърза с голям брой смъртни случаи при тежко протичане на COVID-19.

Цитокинова буря при COVID-19

Проучвания на тежко боледуващи пациенти с коронавирус показват наличие на високи нива на цитокини. Специалистите потвърждават, че пациентите в интензивни отделения имат по-високи нива на цитокини, в сравнение с тези, които са имали по-леки симптоми.

Подобно на много други вируси, включително SARS, MERS и инфлуенца, цитокиновата буря се използва от специалистите за определяне на интензитета на болестта. Ако не се лекува, цитокиновата буря при COVID-19 може да причини имунопатогенни увреждания, които могат да доведат до остър респираторен дистрес синдром. В много случаи, могат да причинят големи увреждания на тъканите, органна недостатъчност и смърт.

Регулиране на имунните реакции при цитокинова буря

От съществено значение при цитокинова буря е да се регулират свръхреакциите на имунната система. За тази цел е добре да се използват т. нар. имуномодулатори – средства, които поддържат имунната система в нормалния ѝ капацитет и не позволяват появата на дисбаланс.

Доказано ефективен имуномодулатор с възможност за предотвратяване на имунната дисрегулация и повишена активност е Имунобор/Imunonor®.

Природният продукт е научна комбинация от взаимно потенциращи се природни екстракти – Котешки нокът, По деарко, Мака и Мате, които укрепват имунитета.

Всички екстракти в продукта са стандартизирани и пречистени, с което се гарантира високо количество на биологично активни вещества.

Ползите от приема на Имунобор за предотвратяване появата на цитокинова буря и имунна дисрегулация се свързват с:

  • Регулиране производството на цитокини и TNF-α, с което контролират възпалението и повишената реактивност на имунната система
  • Регулиране производството на лимфоцити (вид бели кръвни телца, произвеждащи антитела)
  • Регулиране на имунните процеси чрез повишаване броя и активността на макрофагите и NK-клетките

Успоредно с употребата на имуномодулатор е добре да се помисли за прием на омега-3 мастни киселини – ТриОмега 1000+/TriOmega®1000+. Има редица научни доказателства, които потвърждават благоприятните ефекти на омега 3-мастните киселини при вирусни заболявания и ролята им в имунната регулация. Най-съществените ефекти на омега-3 мастните киселини са противовъзпалителен и имуномодулиращ. Освен това понижават кардиоваскуларния риск, стабилизират клетъчната мембрана и намаляват оксидативния стрес.

Схема на прием:

1) Имунобор – 3 по 1 капула дневно
2) ТриОмега 1000+ – 3 по 1 течна капсула дневно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: