безсимптомен Ковид
4.6
(21)

Научни данни показват, че близо 20% от инфектираните хора страдат от безсимптомен Ковид. Въпреки че не проявяват симптоматика, те могат да разпространяват вируса. Намирането на отговори за механизма на безсимптомно протичане на коронавирусната инфекция се превръща в задача с ключово значение за учените.

Къде може да се крие причината за явлението „безсимптомен Ковид”?

Според ново изследване на Университета Орхус и Университетската болница в Орхус, Дания, цитирано от DE24, безсимптомното протичане на коронавирусната инфекция при някои хора може да се дължи на особеност на вируса. Новият коронавирус може да „крие” своя геном (генетичен материал) от разпознаване.

За да разберат по-задълбочено явлението, учените изследват специализирани имунни клетки в белите дробове, наречени алвеоларни макрофаги. Те участват в защитата на белите дробове от патогени. Тъй като белите дробове съдържат значителен брой от тези имунни клетки, вероятно те са и първият клетъчен тип, който патогените срещат. Според учените, от тях зависи и колко бързо ще се задейства имунен отговор при инфекция със SARS-CoV-2.

shop banner

Научният екип разглежда по-обстойно интерфероните – групи цитокини с есенциално значение за борба с вирусите. Когато тялото се сблъска с вирусна инфекция, имунната система инициира производство на тези интерферони. Предишни изследвания показват, че алвеоларните макрофаги произвеждат значително количество интерферони при респираторни инфекции, като грип.

Новият коронавирус обикновено атакува най-външния клетъчен слой на белите дробове – епителния слой. Изследването посочва, че коронавирусът подтиска производството на интерферони в заразените епителни клетки.

Потенциален механизъм за протичане на безсимптомен Ковид

Като се има предвид посоченото до тук, изследователите започват да проучват как реагират алвеоларните макрофаги на коронавируса. За тази цел алвеоларни макрофаги, получени от донори с неинфекциозни белодробни заболявания, са били изложени на SARS-CoV-2. След това се изследва и реакцията от страна на имунната система в клетките при поява на вируса.

Алвеоларните макрофаги произвеждат голямо количество интерферони по време на вирусна инфекция. Въпреки това, учените не наблюдават производство на интерферони при излагане на коронавируса. Следователно се предполага, че коронавирусът може да попречи геномът му да бъде разпознат от алвеоларните клетки при някои хора. Това обяснява и защо имунната система не се активира в началото на коронавирусната инфекция, а позволява на вируса да се разпространи, преди да се появяват симптоми.

Учените споделят, че са нужни още изследвания върху това защо коронавирусът не може да бъде разпознат от имунната система при някои индивиди.

Какво още е важно да знаем, за да се предпазим от заразяване с коронавирус?

Както вече споменахме, безсимптомното разпространение на коронавируса е научно потвърден факт. Това тревожно явление повишава нуждата от мерки с насоченост към здравето на отделния индивид, които да допълват установените до момента. Както неведнъж специалисти са споделяли, имунната система е най-мощният естествен способ за борба с патогените. Когато тя е здрава, има способността да им противодейства ефективно, като блокира заразяването или позволява на организма да преболедува по-леко и да се възстанови по-бързо. Тези условия имат особена тежест по време на пандемия. В тази връзка, за да укрепите защитните сили на организма си в условия на повишена опасност от заразяване с коронавирус и сезонни вируси, започнете комбиниран прием на имуномодулатори Имунобор. Те са с утвърден в дългогодишната практика мощен ефект. Високото им качество, природен произход и отличен профил на безопасност ги определят като подходящи за хора от всички възрасти.

Мощна защита срещу вируси

За възрастни:

  • Imunobor® Protect Zn – 3×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Protect – 3×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Broncho – 3×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Forte – по 1 таблетка дневно

За деца в училищна възраст:

  • Imunobor® Protect Zn – 2×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Protect – 2×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ – 2×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Forte – по 1 таблетка дневно

За деца до 6-годишна възраст:

  • Imunobor® Protect Zn – по 1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Protect – по 1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ Syrup – по 1 чаена лъжичка (5 ml) дневно на гладно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 21

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: