болни през зимата
5
(1)

Обръщате се, накъдето и да погледнете – хрема, запушен нос, кашлица, болки в гърлото или главоболие, но защо сме по-често болни през зимата? И, наистина ли тези инфекциозни заболявания възникват от студа навън – ще разберете сега!

От медицинска гледна точка е ясно – студът, сам по себе си, не е причинител на респираторни заболявания. Те се предизвикват от патогени, които са т.нар – вируси или бактерии. Да, студът може да ви разболее, но по различен начин – чрез хипотермия, която може да доведе до проблеми с кръвообращението и липса на кислород, а дори и смърт. Но сега ще говорим за основните фактори, каращи имунната ни система да се срива през зимния период!

Най-честите причини, заради които сме болни през зимата

Не може да се отрече, че хората страдат от симптоми като болки в гърлото, кашлица и хрема, много по-често през зимата, отколкото през всички други сезони. Причината е тази, че студът увеличава всички фактори, които насърчават избухването на инфекции.

shop banner

Първо е важно да отбележим, че сме по-болни през зимата, защото всички стоим на закрито много повече – и това често е в не особено проветрени помещения. А, и най-вече сега, когато разходите за отопление растат, много хора се страхуват да пуснат “студа” у дома, когато проветряват. Но ние всички след известния Корона вирус знаем, че респираторните инфекции се предават по въздуха и колко е важно въздухът в стаята да не е застоял.

Втората причина е, че студът отслабва имунната система. През зимата, тялото трябва да изразходва повече енергия, за да поддържа оптималната си температура от около 36,5 градуса. Тази повишена енергийна нужда ви кара да се уморявате по-бързо, следователно ви прави и по-податливи на инфекции.

И третата причина, но не и по важност, е че лигавиците стават прекалено сухи през студения сезон. Това се дължи както на студения въздух, така и от топлия в помещенията. Лигавиците ви са на първа линия като защита срещу вируси и бактерии, но когато са сухи – те не могат пълноценно да изпълняват добре тази своя задача. Това означава, че патогените лесно навлизат в дихателните пътища.

За да не сте болни през зимата – не пестете твърде много за отопление

В днешно време, постоянно покачващите се разходи, водят до свиване на семейния бюджет, следователно – много хора отопляват домовете си скромно или изобщо не го правят, което не е препоръчително.

Не ви съветваме да стоите на стайна температура от 15 градуса или дори по-ниска, защото това е стрес за тялото, което не променя факта, че въздухът в стаята се “изразходва” в даден момент, което пък е предпоставка за поява на мухал и разпространението му.

Оптималната стайна температура е от около 19 градуса, която се поддържа най-често от учрежденията и е заложена като минимум.

Болни през зимата, най-често с респираторни вируси

Респираторните вируси са едни от най-често срещаните през студеното време. А, децата страдат най-често от тях. Според вирусолози, това се дължи на факта, че те прекарват голяма част от времето си в затворено пространство като детска градина или училище. Подобно е положението и при възрастните, които работят на закрито. Така, че съветваме ви – проветрявайте често и се обличайте с мисъл, което означава да съчетаете няколко дрехи, които може да съблечете, следователно облечете, когато ви е топло или студено.

Болни през зимата – вече не!

Погрижете се за най-малките членове от семейството по най-добрия начин, а именно с Имунобор Кидс Актив Сироп / Imunobor® Kids Activ Syrup, за най-малките и Имунобор Кидс Актив Капсули / Imunobor® Kids Activ VGcaps, за децата в училищна възраст. Още при първи симптоми, стопирайте вирусите! Двата продукта са от природата и изграждат естествен щит срещу вирусите. Сиропът има високо съдържание на микронизиран бета глюкан с висока чистота, който осигурява цялостно взаимодействие с рецепторите на имунните клетки, а в комбинация с активната форма на витамин C – той става незаменим. Капсулният продукт съдържа още и екстракт от Ехинацея. Нека вече никой не бъде болен през зимата!

Може да ги откриете в аптеките или още сега в сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: