сезонен грип
5
(4)

И тази година, в нашата страна вече са регистрирани случаи на сезонен грип от тип А и Б. Според специалистите у нас симптомите на двата типа не се различават и пациентите не биха разбрали, от кой са се заразили, освен ако не се тестват. А в крайна сметка лечението се оказва едно и също. Очаква се пикът да е в края на януари или в началото на месец февруари. За да разберете кои са първите симптоми на сезонен грип и ранните мерки за предприемане на лечение и профилактика, прочетете статията по-надолу.

Признаци на разпознаване на сезонен грип – ето най-честите

Според данни на националния център по заразни и паразитни болести най-много регистрирани случаи на сезонен грип има при децата. Това обаче е така, защото те най-често посещават лекарски кабинети, и биват водени на специалисти. Всъщност от грипният вирус страдат всички хора, от всякакви възрасти. А ето и как да разберете, че сте болни от него:

  • Започва внезапно
  • Висока температура – 38-39 градуса
  • Болки в мускулите
  • Силна отпадналост
  • Болезнено гърло, особено при преглъщане
  • Суха, дразнеща кашлица

Важно е да се отбележи, че болният е заразен около 5 дни след настъпване на първия симптом на сезонен грип. Това означава, че през това време е добре той да няма контакт с други хора, за да не разпространява инфекцията.

shop banner

Респираторното заболяване рядко води до усложнения като пневмония, особено при хора с добре „подхранена“ имунна система.

Рискова група от хора, изложена на най-голяма опасност от заразяване със сезонен грип

Според специалистите някои хора са по-податливи на заразяване и с по-голям риск от усложнения. За тях е задължително да спазват мерки за предпазване и да се започне лечение веднага след първото неразположение. Това са:

  • Бременни жени
  • Деца под 5 годишна възраст
  • Хора над 65 годишна възраст
  • Пациенти с хронични заболявания – астма, сърдечни и белодробни болести, диабет, болни от СПИН / ХИВ

Лечение и мерки за профилактика срещу сезонен грип – предпазете себе си и околните

Специалистите са категорични, че сезонен грип не се лекува с антибиотици. Те се предписват само след като се установи, че има бактериално наслагване след вируса. Освен това е важно пациентът да не си предписва сам лекарства, а да посети лекар, който след преглед ще назначи лечение. Обикновено се препоръчва страдащия да почива, да приема много течности и симптоматични средства според тежестта на симптомите. Ако те не отминават в рамките на 5 дни, повторното посещение при лекар е належащо, за да се промени хода на лечение и да се определи сложността на инфекцията. А за тези, които все още не са се срещали с вируса е добре да се предприемат следните мерки:

  • Носене на маски в затворени помещения със струпване на много хора – мол, хранителни магазини, градски транспорт
  • Редовно миене на ръце – по-възможност с антибактериален сапун
  • Често проветряване на въздуха в затворени помещения
  • Избягване на видимо болни хора
  • Без търкане на очите с мръсни ръце
  • Подсилване на имунната система

Прием на качествен имуномодулатор за превенция и овладяване на сезонен грип

В условия на повишена заболеваемост специалистите препоръчват прием на Имунобор Бронхо / Imunobor® Broncho. За повишаване защитните сили на имунната система и по-доброто й представяне при предстоящи срещи с грипните вируси. Природният продукт представлява универсален имуномодулатор на дихателната система и успешно се прилага за лечение и профилактика на респираторни вируси като грипа. Действието му се дължи на добре подбраната комбинация в състава му от висококачествени екстракти от Ехинацея и Котешки нокът. Натуралното средство има мощно противовирусно действие и приемано по време на сезонен грип намалява тежестта на симптомите и съкращава периода на боледуване. Повишава локалния и общия имунитет и предпазва дихателните пътища. С доказан висок профил на безопасност. Първоначално се приема 3 пъти по 1 капсула дневно, след което се преминава към поддържаща терапия с по 1-2 капсули дневно. В условия на грипна обстановка се препоръчва поддържащата доза да не пада под 2 капсули дневно.

Потърсете го в аптеките или закупете онлайн, за избягване на опашките в периоди на висока заболеваемост, от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: