грип при децата 2022
5
(1)

След едногодишно затишие специалистите у нас отчитат вълна от грип при децата през втората половина на март 2022 г. Сред най-засегнатите групи са подрастващите на възраст 10-14 години. За това говори и фактът, че:

  • лечебните заведения в страната отбелязват ръст на хоспитализирани деца до 14-годишна възраст, приети с вирусни пневмонии

Грип при децата през 2022 г. – актуална обстановка

Заради рязкото повишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип от 18 март в Благоевград е обявена епидемична обстановка. Най-засегнати от остри респираторни инфекции там са децата от възрастовата група 5-14 г. Втори по заболеваемост са децата на възраст между 0 и 4 г. В училищата все още броят на отсъстващите по здравословни причини ученици не е достигнал 30%. Именно поради това обучението на учениците остава в присъствена форма.

Увеличава се броят на болните от грип деца и в други общини. Петрич и Сандански са следващите по брой заразени. В случай че преминат определената граница, и там ще бъде обявена грипна епидемия.

shop banner

„Към момента в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) всички положителни проби са за грип тип А (H3N2, „Камбоджа“)“. За това информира директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова. Тя не изключва възможността до края на грипната епидемия да бъдат открити и други щамове.

Сезонен грип тип „Камбоджа“ се проявява с остри симптоми като…

  • висока температура (до 38-39 градуса)
  • отпадналост
  • главоболие
  • хрема
  • болки в мускулите
  • суха кашлица

За децата е характерна още появата на конюнктивит и стомашно-чревни неразположения.

Специалистите отбелязват, че щамът протича като типичен грип, но с повече хоспитализации. Лечението е симптоматично. Впечатление прави, че заедно с традиционните лекарствени средства за кашлица, хрема и температура се предписват и имуномодулатори. В случай на бактериална инфекция се налага прием на антибиотик.

В борбата срещу грип при децата през 2022 г. се включва и…

И двата продукта са специално разработени за деца, имат отлична поносимост и висок профил на безопасност. Практиката показва, че ако се приемат още при първи симптоми на настинка и грип съкращават значително периода на боледуване, предотвратяват бактериалните усложнения и рецидиви. Препоръчителният период на употреба е 3 месеца.

Налични са в аптечната мрежа в страната и в онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: