Янев
0
(0)

Д-р Атанас Янев, пулмолог, ВМА, Клиника по пулмология
Острите респираторни инфекции се делят на инфекции на горните дихателни пътища – ринити, риносинуити, тонзилофарингити, средни отити и др. и инфекции на долните дихателни пътища – ларинготрахеити, бронхити, бронхиолити и пневмонии. Най-честите причинители на острите респираторни инфекции са вируси. Особено тежко и с усложнения протичат дихателните инфекции причинени от грипни вируси. Грипът е най-тежката и честа инфекция през есенно-зимния сезон. Той е остра вирусна инфекция. Негов причинител е грипният вирус Influenza virus, с два типа – А и В. Протича с внезапна висока температура, втрисане, болки в ставите, кашлица, хрема и обща отпадналост. За разлика от други простудни заболявания, грипът е заболяване на целия организъм. Трудно можем да избегнем риска от заразяване с грип, тъй като той се предава по въздушно-капков път.

Около болния се създава “заразна зона” с висока концентрация на грипни вируси, достигаща до 2-3 метра. При кихане се отделят 10 до 15 хиляди вирусни частици. При кашлица – 100 до 800 хиляди вирусни частици. При говор – 250 вирусни частици.

Всяка година от 5 до 30 % от населението се заразява, като 95 % от заразените се разболяват. Статистическите данни посочват, че ежегодно 47% от заболелите развиват усложнения – пневмония, миокардит, перикардит, възпаление на ушите и др. Усложненията протичат тежко и продължително и организмът се възстановява много бавно.

shop banner

Ето защо независимо дали пациентите са профилактирани или не още при първи симптоми на грип е уместно да се започне прием на имуномодулатори. Те се оформят като една базова терапия, към която в последствие при необходимост се добавят необходимите лекарствени средства – антибиотици, муколитици, експекторанти и др.

Imunobor Broncho VGcaps е имуномодулатор, специално създаден за дихателната система. Когато той се назначи по време на дихателна инфекция, говорим за вторична профилкатика, която предотвратява усложненията, съкращава периода на боледуване, намалява тежестта на симптомите и профилактира рецидивите.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: