Омикрон заразяване
5
(2)

Омикрон, най-новата мутация на SARS-CoV-2, повишава риска от повторно заразяване с вируса при преболедували пациенти. Това установяват учени от Южна Африка с оглед на бързото разпространяване на новата мутация в световен мащаб. Световната здравна организация (СЗО) определя Омикрон като вариант, будещ безпокойство.

Повече за методите на проучването

Изследователи от Южна Африка предполагат, че вероятността новата мутация на Ковид-19, Омикрон, да зарази отново преболедувал пациент е три пъти по-голяма в сравнение с предходните щамове. Способност да преодолее имунната защита от предходна инфекция може би е причината за бързото разпространение на Омикрон.

Изследователите достигат до това заключение след анализ на 2 796 982 потвърдени случаи на SARS-CoV-2 в Южна Африка. При всички пациенти първата инфекция с вируса е доказана най-малко 90 дни преди датата 27 ноември 2021 г. Учените считат всеки от участниците, който е дал отново положителна проба повече от 90 дни след първия тест, доказващ инфекция с SARS-CoV-2, за повторно заразен с вируса.

shop banner

Екипът анализира дали има разлика в риска от повторно заразяване по време на вълната, доминирана от варианта Бета, вълната, доминирана от варианта Делта и реинфекциите от ноември месец 2021 г. насам. За тях се смята, че се дължат на новия вариант Омикрон. Целта е проверка на способността на вируса да направи пробив в имунната защита, придобита вследствие на преболедуване с Ковид-19 или ваксинация.

От цялата извадка 35 670 души (1,3%) са с доказана повторна положителна проба за SARS-CoV-2 инфекция. Пиковете на повтаряща се инфекция са през януари и юли 2021 г., което съвпада с втората и третата вълна на Ковид-19 в Южна Африка. Значителен скок в броя на реинфектираните пациенти се отчита през ноември 2021 г., което съвпада с идентифицирането на варианта Омикрон. Изследователите предполагат, че тази тенденция е показателна за възможността варианта да преодолее естествения имунен отговор.

Ползи от изследването за общественото здравеопазване

Ако Омикрон е по-заразен в сравнение с предходните мутации и успешно преодолява имунната защита при преболедували пациенти, то потенциалът му за разпространение е огромен. Към момента повечето инфекции с Омикрон протичат с леки симптоми и няма регистрирани смъртни случаи. Въпреки това, възможността вирусът да заразява повторно, е тревожна според учените.

Към момента процентът имунизирани от населението в Южна Африка е прекалено нисък. Затова са необходими още изследвания по темата, които да обследват устойчивостта на имунитета, изграден след ваксинация, спрямо новата мутация.

Доверете се на изцяло природен продукт, който осигурява ефективна защита на ниво устна кухина срещу заразяване с вариантите на Ковид-19, включително Омикрон

Имунобор Протект/Imunobor® Protect е мощен орофарингеален протектор за деца и възрастни под формата на таблетки за смучене с вкус на ягода. Продуктът ефективно повишава локалната имунна защита на организма, благодарение на рационалната комбинация от:

  • микронизиран бета глюкан 30 mg с най-висока чистота 93%
  • активна форма на витамин С (L-аскорбинова киселина) 40 mg, която се усвоява бързо и не дразни стомаха
  • 45% екстракт от плодовете на Роза канина (със съдържание на натурален Витамин С 5 mg) – 10 mg

Продуктът е напълно безопасен. В условия на повишена заболеваемост се препоръчва постоянен прием за осигуряване на оптимална защита.

Ще откриете продукта в аптеките в страната или онлайн на сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: