имунен отговор
5
(2)

Като имунен отговор се означава всяка форма на реакция на нашата имунна система към различните фактори на средата, които имат потенциално патогенно действие. Сред външните фактори, които най-често отключват имунен отговор при човека, попадат:

  • микроорганизми (вируси, бактерии, гъбички)
  • алергени (полен, прахови частици, химикали и др.)

Имунен отговор и имунна толерантност

Много от собствените за организма структури, както и някои попаднали отвън безопасни обекти, имат потенциал да отключат имунен отговор. Това обаче не се случва, защото имунната система правилно ги разпознава като безопасни и не се активира от тях. Това е проява на т.нар. имунна толерантност, или имунен толеранс.

Като нормален имунен отговор се означава само тази реакция на имунитета, която цели предпазването на организма от външни обекти, които, попадайки в организма, отключват опасни за здравето процеси.

shop banner

В някои патологични случаи обаче имунната система неправилно разпознава някои собствени за тялото компоненти като потенциално опасни и ги атакува. В този случай неправилното активиране на имунен отговор спрямо безопасни вътрешни обекти се означава като автоимунна реакция. Такива реакции са причина за развитие на автоимунни заболявания като псориазис, някои форми на артрит, астма и др.

Имунен отговор

Същност. Имунната система е сложна съвкупност от компоненти, които действат с изключително балансирани механизми. В основата на имунния отговор към различните дразнители стои необходимостта те да се унищожат, или поне неутрализират, преди да нанесат вреди на организма.

Клетъчен имунен отговор. Още с раждането имунната система на бебето е способна да активира имунен отговор спрямо определени дразнители. През ембрионалното развитие на плода имунната система се формира и модулира с участието на имунните компоненти на майчиния организъм. Процесът продължава с приема на различни типове антитела с кърмата, които допълнително модулират бебешкия имунитет. Тези 2 процеса способстват за формирането и доразвиването на т.нар. вроден имунитет. Той предпазва бебето единствено от фактори, за противодействието на които то е получило антитела от майчиния организъм. Имунният отговор, задействан от вродения имунитет, включва ограничен брой базисни имунни компоненти и се означава като клетъчен имунен отговор, или клетъчен имунитет. Той се запазва и с напредване на възрастта, но се допълва от развитието на по-сложни имунни реакции.

Хуморален имунен отговор. Срещайки нови и нови дразнители с времето, имунната система на човека еволюира и механизмът на имунния отговор се усложнява. Развива се т.нар. придобит имунитет. Той разполага с повече и по-комплексни компоненти за неутрализиране на болестотворни обекти, срещу които вроденият имунитет би бил безсилен. По-сложният имунен отговор при по-сложно устроеният придобит имунитет се означава като хуморален имунен отговор.

Модулиране на имунния отговор

Силата на имунния отговор е своеобразно мерило за активността на имунната система. Силната имунна система винаги се проявява със силен имунен отговор за максимална защита на организма.

В случаите на автоимунни процеси обаче, например при някои алергични реакции, силният имунен отговор е нежелан. Затова е важно да се предприемат удачни мерки за модулиране на имунитета. Серията имуномодулатори от фамилия Имунобор предлагат идеалните средства за тази цел.

Продуктите Имунобор са разработени в отделни серии за деца и възрастни. В състава им са включени изцяло природни продукти. Те са с клинично доказана ефективност както за засилване на имунния отговор при нужда, така и за модулирането му в случаите, когато той е нежелан (например при алергична нагласа). Затова продуктите Имунобор са водещи и в сферата на природните имуностимулатори, и сред доказано ефективните модулатори на имунитета.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: