стрес
0
(0)

Живот при пълна липса на стрес е невъзможен, защото със ситуации, които повишават психическото ни напрежение се сблъскваме ежедневно. Към някои от тези моменти успяваме да се адаптираме и ги понасяме лесно. При хроничен стрес обаче негативното влияние върху организма е неизбежно. Едно от последствията при трайно излагане на стрес е свързано с повишаване на риска от инфекции. Това се дължи на факта, че имунната система е сред основните потърпевши от хронично високите нива на нервно напрежение.

Как хроничният стрес повишава риска от остри и хронични инфекции?

Много проучвания доказват, че стресът повишава податливостта към инфекции. Това се дължи на реакциите на тялото ни към психическото напрежение. Разглеждат се 2 основни типа такива реакции:

  • остра реакция към стреса. При нея в организма се отделят т.нар. стресови хормони. Те стимулират образуването на енергия, която се ползва основно от мозъка и мускулите. Тези процеси „притъпяват” активността на имунната система.
  • хронична реакция към стреса. При продължително излагане на стресиращи фактори се наблюдават различни последствия. От една страна може да се стигне до хронична хипертония. От друга – повишената секреция на стресови хормони трайно потиска активността на левкоцитите. Това повишава риска от бактериална, гъбична или вирусна инфекция. Успоредно с това се забавя зарастването на рани и се затруднява производството на антитела – основните компоненти на имунитета.

Кои типове инфекции зачестяват при хроничен стрес? Как да намалим ефективно риска?

Различни изследвания показват, че стресът повишава податливостта ни към:

shop banner
  • респираторни инфекции (настинка и грип)
  • херпес симплекс (херпес на устата)
  • язва (бактериална инфекция, предизвикана от Helicobacter pylori

Освен това научните данни показват, че хроничният стрес значително намалява ефективността на различните типове ваксини.

За намаляване на риска от инфекции можем да разчитаме на няколко типа техники. Част от тях включват мерки за овладяване на стреса и релаксиране на съзнанието. В допълнение трябва да се разчита и на методи за подсилване на имунитета. Те помагат за тонизиране и общо укрепване на организма и за редуциране на „щетите“ от стреса.

Подходящо средство за тази цел е природният продукт Имунобор/Imunobor®. Той съдържа рационална комбинация от котешки нокът, по деарко, мака и мате. Прилага се успешно за укрепване на имунитета и за профилактика на всички видове инфекции. Действа изключително добре при силен стрес, хронична умора, често боледуване и бактериално носителство.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: