пробиотици
0
(0)

Пробиотиците са живи микроорганизми – бактерии, населяващи чревния ни тракт и формиращи т.нар. полезна чревна флора. Изпълняват важна роля за протичането на редица жизнени процеси. Пробиотиците действат комплексно – за превенция и за подпомагане лечението на редица заболявания, при това не само на храносмилателния тракт.

Пробиотици – същност и особености

С най-голямо внимание се разглеждат пробиотичните бактерии от родовете Lactobacillus и Bifidobacterium. Подобно на останалите бактериални видове, те са чувствителни към антибиотиците. Затова при антибиотично лечение на бактериално заболяване голяма част от колониите на пробиотиците в червата загиват. До намаляване на числеността им обаче може да доведат и други фактори като стрес, неправилно хранене или стомашно-чревни заболявания.

Дисбалансът на чревната флора и намаляването на количеството полезни бактерии в червата се означава като дисбактериоза. Независимо какво я е провокирало, дисбактериозата е опасно състояние с потенциално тежки последствия и трябва да се овладее. Най-добрият начин да стане това е чрез повишен прием на пробиотици.

За кого е важно редовно да приема пробиотици?

Редовният прием на пробиотици е оправдан и дори препоръчителен в редица ситуации. Както споменахме, пробиотични продукти действат и за превенция, и за лечение на заболявания.

Някои ползи на пробиотиците са изяснени отдавна. Вече традиционно те се приемат успоредно с антибиотично лечение или при стомашно-чревно разстройство.

Продължава обаче проучването на тяхното комплексно действие и днес се знае, че приемът на пробиотици влияе положително при:

  • непоносимост към лактоза
  • язва и носителство на Helicobacter pylori
  • гъбични инфекции (кандидоза)
  • диабет тип 2
  • синдром на раздразненото черво
  • констипация
  • хранителна алергия
  • чести инфекции, поради отслабена имунна система

Приемът на пробиотични продукти не се свързва с никакви странични реакции или нежелани взаимодействия с лекарства.

Доказаният пробиотичен продукт, подходящ за прием от всеки, включително при бременност

Природният продукт Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic предлага висококачествена комбинация от пробиотик и имуностимулатор. Съдържа най-важните пробиотични бактерии от вида Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан – природен имуностимулатор, ползван и за храна от лактобацилите.
Природната комбинация от съставки в Имунобор Биотик позволява не само балансиране на чревната флора, но и укрепване на имунитета. Това е изключително важно действие за защита от инфекции в периода на повишена вирусна заболеваемост.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: