язвен колит
3
(2)

Колит е инфекциозно заболяване, което протича с възпаление на лигавицата на дебелото черво. Описани са различни типове колит в зависимост от причините и симптомите, с които се проявяват. Общото между тях е фактът, че протичат с нарушение на баланса на полезните бактерии в дебелото черво (дисбактериоза). Най-често се среща т.нар. язвен колит. Заедно с болестта на Крон язвеният колит е сред най-разпространените форми на възпалително чревно заболяване. Болшинството от диагностицираните с язвен колит пациенти са млади хора около 30-годишна възраст.

Язвен колит – причини

Язвен колит се развива под влияние на различни фактори. Най-честите причини за поява на заболяването са:

  • автоимунни заболявания, при които имунната система атакува и унищожава полезните бактерии в чревната флора
  • заразяване със стомашно-чревни вируси (т.нар. ентеровируси)
  • продължително лечение с антибиотици
  • роля има и наследственият фактор

Полезните бактерии в дебелото черво подпомагат имунната система на организма, участвайки в т.нар. локален имунитет. Нарушаването баланса на чревната флора при колит води и до нарушения в дейността на имунната система. Този факт трябва да се има предвид при лечението на колит, като то трябва да се допълни със средства за засилване на локалния и общия имунитет.

shop banner

Язвен колит – симптоми

Типичните за язвен колит симптоми включват:

  • коремни болки и силни спазми, особено след хранене
  • газове
  • диария
  • по-рядко – запек
  • отслабване на апетита
  • загуба на тегло

Язвеният колит протича с образуване на язвички по протежението на лигавицата на дебелото черво. Колкото по-голяма част от нея е засегната, толкова по-тежки и продължителни са симптомите.

Лечение на язвен колит

Основна цел при лечението на язвен колит е възстановяването на нормалното количество на полезните чревни бактерии (пробиотици). Комплексно решение в тази насока предлага природният продукт Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic. Той има изключително високо микробно число и всяка капсула осигурява достатъчно количество жизнеспособни пробиотици за бързо възстановяване на чревната флора. В допълнение към тях Имунобор Биотик съдържа и бета глюкан – природен имуностимулатор, който от една страна подхранва пробиотиците (т.е. действа като пребиотик), а от друга – стимулира локалния и общия имунитет. Това му действие ускорява справянето с възпалителните процеси в червата.

Комбиниран с придържането към рационална диета, приемът на Имунобор Биотик е сигурно решение за справяне с язвен колит и други форми на чревна инфекция.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 3 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: