антибиотици при деца
5
(1)

Приемът на антибиотици при деца се свързва с увеличен риск от алергия и астма. Това сочи проучване на изследователи от университета „Ръджърс“ в САЩ. Докладът от работата е публикуван в Mucosal Immunology – списанието на Американското дружеството по мукозна имунология (SMI).
Изследователите обясняват ефекта на антибиотичните средства (често използвани в детска възраст) с това, че те засягат чревния микробиом и метаболитните функции. Тези фактори могат да повлияят на имунитета на гостоприемника.

Проучването е проведено върху животински модели, но учените са на мнение, че ефектът ще е същият и при хора.

Антибиотици при деца и опасност от алергия и астма

В първата част на експеримента мишки на пет дни получават вода, азитромицин или амоксицилин.
Азитромицинът се използва широко при възпалителни процеси в дихателната система, а амоксицилинът – за лечение на чувствителни бактериални инфекции.
След като мишките достигат полова зрялост (около 50-дневна възраст), те са изложени на общ алерген от домашни акари.
Резултатите от анализа показват, че гризачите, приемали антибиотик (особено азитромицин), развиват алергия.

shop banner

Във втората и третата част на експеримента изследователите проверяват хипотезата дали ранното излагане на антибиотици причинява алергия и астма. Предположението се основава на факта, че антибиотичните средства убиват чревни бактерии, които подкрепят имунната система.

Заключение от проведеното проучване

Анализът установява, че при полово зрелите мишки, няма по-голяма опасност от поява на алергия към акари. Същото се наблюдава и при хора, които приемат антибиотици в зряла възраст. Те не са в по-висок риск от алергия или астма от останалите хора на сходна възраст.
Малките на мишки, които са получавали антибиотик, са по-уязвими към алергия към акари. Ефектът при тях е сходен с този при мишки, на които е даван антибиотик, преди да съзреят.

„Изследването ясно показва, че антибиотиците активират нежелани имунни реакции в организма. Това обаче се случва само, когато чревните бактерии са атакувани в ранна възраст“, уточняват изследователите.

Безвредна алтернатива на антибиотици при деца

Специалистите по детски болести у нас препоръчват винаги, когато е възможно антибиотиците да се заместват с:

Сиропната форма е специално създадена за най-малките. Положителният ѝ ефект се дължи на комбинацията от високо пречистен 93% микронизиран бета глюкан и активна форма на витамин C. Намалява честотата, продължителността и тежестта на боледуване. Оказва общоукрепващо и тонизиращо действие.
Капсулната форма е предназначена за децата в училищна възраст. Формулата е съчетание от стандартизиран екстракт на бета глюкан, витамин C и екстракт от пурпурна Ехинацея. Активно стимулира производството на имунни тела. Има директен антимикробен ефект върху редица микроорганизми. Повишава локалната имунна защита на лигавиците на бронхиалната, чревната и пикочна система.

Продуктите са напълно безопасни и са с доказана ефективност. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Налични са в аптеките и в онлайн магазин МоМо.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: