чревен микробиом
5
(12)

Изследователите са все по-близо до разгадаване на връзката между чревен микробиом и наддаването на килограми. Човешкото тяло е обитавано от трилиони бактерии, които живеят в баланс помежду си при здрав организъм. А разпределението на тези микроорганизми в чревната микробиота е строго индивидуално – учените смятат, че е толкова специфично, колкото уникалния пръстов отпечатък. През последните години се обръща все повече внимание на влиянието, което оказва чревната микрофлора върху цялостното здравословно състояние. В следващите редове споделяме повече за ново проучване, което проследява въздействието на чревните бактерии върху хранителните навици, апетита и наддаването на килограми.

Чревен микробиом – как повлиява теглото и хранителните навици?

Резултатите от предишни изследвания, проведени при близнаци, доказват влиянието на чревните бактерии при затлъстяване. Учените откриват прилика в т.нар. основен микробиом при близнаците, което показва, че гените имат роля за определяне на вида бактерии, които обитават храносмилателния тракт. Но експериментът отчита някои фундаментални разлики между чревния микробиом при близнак със затлъстяване и такъв с нормално тегло, от което следва изводът, че чревният микробиом се влияе и от факторите на околната среда.

Изследователски екип, ръководен от д-р Динер провежда проучване за влиянието на чревния микробиом върху успеха при отслабване, публикувано в списание „mSystems“ през 2021 г. Експериментът включва 105 участници, които са подложени на едногодишен режим за сваляне на килограми и поддържане на здравословно тегло. Учените отчитат вида и нивата на чревните бактерии в началото и в края на изследвания период. Резултатите показват, че част от микроорганизмите са свързани с по-бързото отслабване, а други бактерии възпрепятстват свалянето на килограми. Екипът стига до извода, че хората, чиито чревни бактерии се възпроизвеждат бързо, постигат по-голям успех при отслабване.

shop banner

Освен върху резултатите при отслабване, чревните бактерии оказват влияние и върху хранителните навици. Досега има достатъчно доказателства за отражението на диетата върху чревните бактерии, но изглежда, че връзката е двупосочна – микроорганизмите в храносмилателния тракт също влияят върху хранителните предпочитания. Към момента това твърдение е потвърдено само от проучвания, проведени върху мишки. Необходими са още експерименти в бъдеще, за да се докаже тази зависимост и при хора.

Как да подобрим чревната микробиота?

За щастие има методи, чрез които да възвърнем баланса между „добрите“ и „лоши“ бактерии в специфичния чревен микробиом. Една от стъпките за възстановяване на равновесието между микроорганизмите е придържането към здравословна диета. Хранителният режим изисква да се ограничи консумацията на преработени храни, които се счита че са „виновници“ за чревния дисбаланс, защото не подхранват полезните бактерии. В дългосрочен план това води до намаляване на популацията им и до разрастване на колонии от патогенни микроорганизми. Другата препоръка е включване на повече растителни хранителни източници в диетата, като се има предвид както количеството, така и разнообразни видове растителни продукти. Според проучване хората, които хапват над 30 различни вида растителни храни седмично се радват на по-голямо разнообразие от чревни микроорганизми.

Освен чрез храненето, чревната микрофлора може да се подобри чрез приема на пребиотици и пробиотици. Може да си ги набавите чрез естествено ферментирали продукти, като кисело мляко, комбуча, кисело зеле или с помощта на хранителни добавки. Учените предполагат, че въвеждането на тези промени за балансиране на чревната микробиота ще подобрят резултатите при отслабване за хора с наднормено тегло или затлъстяване, но са необходими допълнителни проучвания по темата.

Природна комбинация от пробиотик и пребиотик за възстановяване на баланса в чревната флора

Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic е натурално средство за регулиране на чревната микробиота с доказан ефект и висок профил на безопасност. Тайната на продукта се крие в рационалната комбинация на пробиотик и пребиотик. Това съчетание го прави средство на първи избор за овладяване и превенция на чревни инфекции. При редовен прием се наблюдават още ползи за организма:

Изброените предимства се дължат на пробиотичните бактерии, лактобацили, които възстановяват баланса в чревния микробиом и пребиотичната роля на бета глюканът, който подхранва добрите бактерии. Ще откриете продукта в аптечната мрежа в страната и онлайн в електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 12

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: