бета глюкан ползи
4.8
(24)

Бета глюкан е един от най-мощните естествени имуномодулатори с доказани ползи за здравето. В текущата статия ще посочим механизма му на действие в посока подсилване на имунната система. Ще научите още и защо приемът му е препоръчителен в условия на епидемична обстановка.

Какво представлява бета глюканът?

Бета глюканите, които разглеждаме под общото наименование бета глюкан, са естествени полизахариди, съставени от глюкоза. Срещат се в клетъчните стени на зърнените култури, някои бактерии, гъби и дрожди. Характеризират се още като вид разтворими фибри, които лесно се разграждат и се превръщат в гелообразна субстанция в червата. Тялото не произвежда бета глюкан и заради това е необходим приемът му отвън – чрез храната или под формата на природен продукт.

Бета глюканът поражда интерес у учените поради многобройните си функционални и биоактивни свойства. Той е обект на редица изследвания, които доказват безспорните му ползи за здравето и го класифицират като „имуномодулатор”. Това означава, че естественото вещество има силата да „моделира” човешката имунна система, за да я направи възможно най-ефективна.

shop banner

Механизъм на действие

Добре проучен и доказано ефективен е механизмът на действие на естествения полизахарид по отношение на засилване на имунните функции. Действието на бета глюканът е насочено към активиране на имунните клетки в тялото. От тяхната активност се определя способността на имунната система да улавя и елиминира атакуващите бактерии, вируси и други патогенни микроорганизми.

Традиционно, макрофагите и дендритните клетки се считат за основни целеви клетки на бета глюкана. Известно е обаче, че и неутрофилите, B- и T-клетките, и естествените клетки-убийци също биват активирани под действието му.

Обикновено, имуномодулиращият ефект на бета глюкана се разглежда по отношение на активирането на макрофагите. Тези клетки задействат имунни функции, които позволяват на тялото да произведе пълен, ефективен и подходящ имунен отговор. Бета глюканът засилва цитотоксичната активност и възпалителните цитокини на първичните макрофаги и RAW264.7 клетъчни линии. Може да подобри фенотипното и функционалното съзряване на дендритните клетки. Подобрява функциите на вирусно-специфичните Т-клетки.

Ползи от приема на бета глюкан в условия на епидемична обстановка

Освен като естествен модификатор на биологичния отговор, бета глюканът е признат и като средство с изразен антитуморен и антиинфекциозен ефект. В тази връзка, ползите от имуномодулация чрез прием на бета глюкан се разглеждат в две посоки. Имуномодулацията е удачен и препоръчван от специалистите начин за естествено засилване на съпротивителните сили и предотвратяване на растежа на болестотворни микроорганизми в човешкия организъм. Това условие е особено важно при епидемична обстановка, когато се отчита повишена заболеваемост и висок риск от заразяване. Бета глюканът се счита още за адювант на ваксините – приемът му потенцира тяхното действие. Този ефект му отрежда определението „универсална натурална ваксина” за профилактика срещу вирусни, бактериални и гъбични инфекции.

За осигуряване на силен имунитет е подходящ приемът на Имунобор Бета Глюкан 300/Imunobor® Beta Glucan 300. Продуктът съдържа високо пречистен бета глюкан – 300 мг във всяка растителна капсула. Приемът му проявява описаните по-горе ефекти, като подпомага имунната система и има общоукрепващо и тонизиращо действие. Съдейства още за повишаване на локалната имунна защита на лигавиците на бронхиалните, чревните и пикочните пътища. Напълно безопасен е за здравето.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 24

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: