заразяване варицела
0
(0)

Според актуалната справка за епидемичната обстановка за периода 15.07-21.07.2019 г. в страната са регистрирани 243 случая на заразяване с варицела. Това я превръща във второто по разпространение заболяване след ентероколита. В настоящата статия ще се фокусираме върху същността, причините за появата и методите за превенция на варицела.

Как става заразяване с вируса на варицела?

Варицела е силно заразно инфекциозно заболяване, причинено от варицела зостер вируса. Основните ѝ „жертви“ са бебетата и децата до 10 години, но може да покоси и възрастни хора с компрометирана имунна система. Когато се появи в зряла възраст, болестта се означава като херпес зостер.

При децата, вирусът се предава основно по въздушно-капков път, по-рядко след контакт със заразени предмети или повърхности. При възрастните заразяването се осъществява след близък контакт с болен или след контакт със заразени предмети.

shop banner

Какви са характерните признаци на заразяване с варицела?

Варицела се проявява около 14 дни след първоначалния контакт с вируса причинител.

Симптомите при децата включват:

  • малки пъпчици и червени петънца по тила, скалпа и по-рядко по лицето и крайниците
  • висока температура (около 39° C) в продължение на 2-3 дни
  • липса на апетит
  • главоболие
  • болки в ставите и отпадналост

Признаците на заразяване с вируса на варицела при възрастни са:

  • силна болка от едната страна на лицето или тялото
  • поява на мехурчета с воднисто съдържимо около гръдния кош, които се пукат и се покриват с коричка. Възможен е и обрив по лицето.
  • нетърпим сърбеж

Каква е профилактиката срещу варицела?

Поставянето на ваксина е най-надеждният начин за предпазване на деца и възрастни. Тя намалява рискът от поява на инфекциозното заболяване с 80%. В България все още не е регистрирана такава. В момента текат дискусии дали да бъде включена в задължителния имунизационен календар на малчуганите.

Овладяване на варицела чрез подсилване на имунитета

Специалистите у нас препоръчват на възрастните хора и децата, попаднали в плен на варицела, да намалят тежестта на симптомите и периода на боледуване. Това е възможно с повишаване на естествените защитни сили на организма. За целта могат да се доверят на имуностимулаторите за деца Имунобор Кидс Актив Сироп/Imunobor® Kids Activ Syrup и Имунобор Кидс Актив Капсули/Imunobor® Kids Activ. За възрастни се препоръчва приемът на Имунобор Бета Глюкан 300/Imunobor® Beta Glucan 300.

И в трите продукта се съдържа бета глюкан – единственият имуностимулатор от природен произход с доказан механизъм на действие. Благодарение на комплексното си действие, той се означава като природна ваксина срещу гъбични, бактериални и вирусни заболявания.

Приемани редовно, Имунобор Кидс Актив сироп и капсули и Имунобор Бета Глюкан 300 засилват активността на имунните клетки. Едновременно с антивирусното си действие, те предпазват и от бактериални усложнения. Поради природния си състав са безвредни и нямат странични ефекти.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: