възстановяване след ковид
5
(1)

Периодът на възстановяване след Ковид-19 е време, в което е нужно да обърнем сериозно внимание на здравето си. Колко може да продължи той, възможно ли е преболедуването на Ковид да остави трайни последствия и какво да направим, за да се възстановим напълно? На тези и други въпроси ще отговорим в следващите редове.

Колко дълго продължава периодът на възстановяване след Ковид?

Според широкия спектър на тежестта на протичане на коронавирусната инфекция, периодът на възстановяване може да варира. Той се характеризира с постепенно облекчаване на симптомите и подобряване на здравословното състояние. Хората, които са преболедували Ковид сравнително леко, бързо се завръщат към нормалния си начин на живот. За тях възстановителният период трае приблизително 2 седмици. Възстановяването на хоспитализираните пациенти обаче, изглежда по-различно. Тези, развили пневмония, се нуждаят от седмици и дори месеци, за да постигнат пълно възстановяване. Но и при леко, както и при тежко боледувалите, главен фактор за пълно възстановяване остава здравословното състояние преди инфектиране с Ковид-19.

Възможно ли е Ковид да остави дълготрайни последствия за здравето?

Специалистите потвърждават, че много от преболедувалите коронавирус продължават да изпитват здравословни проблеми. Някои от тях рецидивират след период на подобрение. След изписване от болница, приблизително 20 до 50% от пациентите се сблъскват с трайни последствия от инфекцията. Техният вид, тежест и продължителност отново са с индивидуален характер.

shop banner

Дълготрайният ефект на коронавирусната инфекция може да се обособи в две основни групи – физически и ментални последици.

Сред физическите ефекти, проявяващи се след боледуване, са:

  • затруднено дишане в спокойно състояние или при физическо натоварване
  • мускулна слабост
  • силна умора и липса на енергия
  • натрупване на секрет в белите дробове
  • липса на апетит и загуба на тегло
  • дълготрайна загуба на обоняние и вкус

Към възможните ментални и емоционални проблеми след пребледуване на Ковид, спадат:

  • когнитивни нарушения
  • проблеми със съня
  • тревожност и изпадане в депресивни състояния

Стратегии за възстановяване след Ковид-19

Медицинските специалистите съветват всички хора, преболедували Ковид, да следят здравословното си състояние и да уведомят лекуващия си лекар при завръщане на симптомите. Те подчертават, че образуваните антитела могат да бъдат нетрайни и е възможно повторно заразяване с вируса. След боледуване имунната защита на организма е значително отслабена и за това преболедувалите Ковид трябва да положат грижи за здравето си.

Мерките за постигане на пълно възстановяване трябва да бъдат насочени именно към укрепвне на имунната система. Удачно е в периода на възстановяване:

  • да се следва здравословна диета, богата на есенциални хранителни вещества
  • да се възстанови двигателния режим
  • да се работи върху преодоляване на възможни когнитивни смущения
  • да се установи време за пълноценно отпочиване
  • ежедневно да се приема комбинация от имуномодулатор и широкоспектърен комплекс от антиоксиданти

Мощна подкрепа на имунната система за бързо и успешно възстановяване след боледуване от Ковид-19

За подобряване на здравословното състояние и възстановяване след боледуване от коронавирус можете да разчитате на Имунобор/Imunobor® и Оксибор Форте/Oxybor® Forte. Съчетаният им прием осигурява на организма всички необходими активни вещества за подобряване на имунните функции и пълна антиоксидантна защита на организма. По този начин се ускорява процеса на възстановяване и се подпомага преодоляването на възможни дълготрайни последици от вируса. Елиминира се ефектът на натрупания след боледуване оксидативен стрес, повишава се жизненият тонус и се подобрява общото състояние на организма.

Природният произход и високото качество на активните вещества осигуряват доказан ефект, без рискове за здравето.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: