коронавирус последствия
4.8
(18)

Докато учените търсят ефективна ваксина срещу SARS-CoV-2, лекарите се опитват да разберат средносрочните и дългосрочните последствия от новия коронавирус върху здравето. Редица изследвания и клинични наблюдения на медицитe на първа линия, предоставят улики за потенциалните последици от инфекцията. Понастоящем обаче не може да се определи дали те са временни или постоянни.

Затруднено дишане

Пулмологът д-р Густаво Прадо от немската болница „Осуалдо Круз“ в Сао Пауло, Бразилия, съобщава, че доста негови пациенти, прекарали COVID-19, се оплакват от задух (диспнея). Думите му се потвърждават от едно от първите проучвания върху белодробната функция на преболедували ковид в Китай – епицентърът на пандемията. То е проведено през април 2020 г. и показва, че намаленият белодробен капацитет е сред основните последствия върху здравето в резултат на инфекция с коронавирус. Учените обръщат внимание, че усещане за задавяне или задушаване често се наблюдава и при хората преболедували други две коронавирусни инфекции. Става въпрос за тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) и средно-източния респираторен синдром (MERS). При тях продължителността на оплакванията е била от няколко месеца до години.

Лесна умора – едно от потенциалните последствия от коронавирус

От общо 143 пациенти в Италия, сред които едва 12,6% са били на интензивно лечение, цели 87,4% съобщават за дихателен дистрес и умора 2 месеца след изписването от болница. Това сочи скорошно проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA). Голяма част от преболедувалите COVID-19 се връщат към ежедневието, но лесно се изморяват, имат ниска работоспособност и качеството им на живот е понижено. Съветът на специалистите към тези хора е да се обърнат към спорта, за да подобрят общото си състояние.

shop banner

Белодробна фиброза

В най-тежките случаи е възможно развитието на белодробна фиброза – хронично заболяване, характеризиращо се с увреждане на белодробната тъкан и образуване на белези. В резултат намалява капацитета на белите дробове, появяват се задух и умора дори при леки физически натоварвания. Фиброзата може да бъде причинена от интензивни възпалителни процеси в организма при опит да изхвърли вируса или да е резултат от лечението (например при интубиране).

Профилактиката и адекватното лечение са двата най-добри начини, за да се предотвратят нежеланите последствия от новия коронавирус

По отношение на профлактиката ние от екипа на „Борола“, компания лидер в сферата на здравеопазването у нас, препоръчваме следните природни решения за засилване на естествените защитни функции на организма:

За възрастни:

  • Imunobor® Protect – 3×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Broncho – 3×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Zn Se Vitamin C – до 3 таблетки дневно

За деца в училищна възраст:

  • Imunobor® Protect – 2×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ – 2×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Zn Se Vitamin C – до 2 таблетки дневно

За деца до 6-годишна възраст:

  • Imunobor® Protect – по 1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ Syrup – по 1 чаена лъжичка (5 ml) дневно на гладно

Всички продукти са с доказан ефект и високо качество. На практика нямат странични ефекти и са с много добра поносимост.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: