дълъг Ковид имунна дисрегулация
5
(3)

Учени откриват имунна дисрегулация при пациенти 8 месеца след заразяване със SARS-CoV-2. Изследванията показват, че при пациенти с дълъг Ковид се наблюдават повишени нива на специфични имунни показатели. Симптомите на т.нар. пост-ковид синдром включват респираторни, физически и сърдечно-съдови неразположения, които не затихват седмици или месеци след първоначалната инфекция. В следващите редове споделяме повече по темата.

Повече за методите на проучването

Изследователи откриват, че след инфекция с Ковид-19 в организма се наблюдава продължителен възпалителен отговор, дори и при по-леките и умерено тежки случаи. За целите на проучването учени проследяват 147 пациенти, диагностицирани с коронавирусна инфекция, в продължение на 8 месеца. В проучването екипът определя три индикации, налични 4 месеца след първоначалната инфекция, с които характеризират дълъг Ковид – умора, болка в гърдите и задух. Общо 31 от 147 участници в експеримента са изпитали поне един от трите симптома.

Учените съпоставят тези пациенти с 31 асимптомични контролни индивиди от същата кохорта, които не изпитват
неразположения през четвъртия месец след боледуването, но са имали симптоми по време на острата фаза на инфекцията. Екипът също така наблюдава лица, които са дали отрицателен резултат при тестване за Ковид-19, както и лица, които са се заразявали с други коронавируси, но не и със SARS-CoV-2.

shop banner

Накрая изследователите събират кръвни проби от всяка група, за да изследват показателите, свързани с дълъг Ковид.

Учените откриват данни за имунна дисрегулация при пациентите с дълъг Ковид

Учените установяват, че при пациентите с дълъг Ковид се наблюдават значително по-високи нива на шест имунни показателя, дори и след четвъртия месец от инфектиране с вируса. По-конкретно, те отчитат високи нива на интерферони 8 месеца след заразяване със SARS-CoV-2. Освен това участниците с пост-ковид синдром имат силно активирани имунни клетки, но при тях се наблюдава недостиг на Т и В клетките, чиято функция е да подпомагат имунния отговор при среща с непознати патогени.

В заключение учените констатират, че инфекцията със SARS-CoV-2 води до продължителни остатъчни ефекти върху вродения и придобития имунитет. Това е вероятната причина за персистиращите симптоми при пациенти с дълъг Ковид.

За пълноценно възстановяване след боледуване със SARS-CoV-2 може да се доверите на…

Имуфлам/Imuflam® – имуномодулатор и мощен антиоксидант с благоприятно действие върху имунната система и съпротивителните сили на организма. Изцяло природната формула на продукта съчетава екстракт от Котешки нокът – 350 mg и Танацетум партениум (със съдържание на 0.6 mg партенолид) – 150 mg. Активните съставки работят в синергия, за да:

  • овладеят персистиращото възпаление в организма, характерно за вирусни инфекции като Ковид-19
  • регулират функцията на имунната система

За постигане на оптимални резултати след боледуване с коронавирус, продуктът се приема по 1 капсула, 2 пъти дневно след хранене, минимум 6 месеца. Няма данни за противопоказания. Подходящ е за употреба от хора с придружаващи заболявания. Може да закупите от аптеките в страната или от онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: