ковид заболяване
5
(3)

Ковид-19 (COVID-19) е сезонно заболяване като грипа и появата му е свързана с ниската температура и влажност. В това са убедени учени от Институт за глобално здраве в Барселона (ISGlobal). От публикуваните в сп. Nature Computational Science резултати става ясно още, че аерозолните частици имат значима роля в разпространението на заразата. Това налага да се предприемат мерки за пречистване на въздуха.

Въпросът дали наистина ковид-19 е сезонно заболяване е все по-актуален

Думите са на Ксавие Родо, директор на програмата ISGlobal Climate and Health и координатор на проучването. За да намерят отговор на питането, той и екипът му първо анализират влиянието на температурата и влажността върху разпространението на ковид. Изследването е проведено преди наложените промени в здравната политика и обхваща 162 страни в 5 континента. Анализираните данни показват обратна връзка между скоростта на предаване на SARS-CoV-2, вирусът причинител на COVID-19, и глобалната температура и влажност. Казано с други думи, по-високата скорост на предаване на вируса е свързана с по-ниска температура и влажност.

Второто, което учените правят, е да проследят как се развива връзката между климата и ковид инфекцията във времето. Интересува ги дали тя е идентична в различните части на света.

shop banner

За целите на този етап от изследването учените използват специален статистически метод за разпознаване на модели в различни периоди от време

Данните са категорични:

  • има отрицателна връзка между ковид инфекцията (брой случаи) и климата (температура и влажност), когато става въпрос за кратки времеви интервали

Накрая изследователите установяват нещо много интересно. Прогнозирането на пиковете и спадовете на епидемиологичните вълни е по-точно, когато към скоростта на предаване на вируса се добави температурата.

„Резултати подкрепят твърдението, че ковид-19 е сезонна инфекция подобно на грипа и обикновената настинка“, казва Родо. Той информира, че при ниска влажност опасността от заразяване с коронавирус чрез аерозолни частици е по-голяма. Ето защо призовава да се предприемат мерки за подобряване вентилацията на закрито.

Сезонно заболяване или не ковид-19 си остава опасен

За ефективна профилактика на ниво устна кухина (основна входна врата на коронавируса) специалистите у нас препоръчват Имунобор Протект/Imunobor® Protect. Продуктът е с изцяло природен произход и е подходящ както за възрастни, така и за деца. Всяка таблетка за смучене съдържа микронизиран бета глюкан 30 mg, витамин С 40 mg и екстракт от плодовете на Роза канина 10 mg. Съставките се допълват и взаимно усилват действието си. В резултат продуктът оказва положителен ефект върху активността на имунните клетки и укрепва общия имунитет.

Приемът е удобен. При деца от 3 до 8 г. дозировката е по 1 таблетка дневно, при деца над 8 години – по 2 таблетки, при възрастни – по 3 таблетки. Таблетките са с приятен вкус на диви ягоди. Смучат се до пълното им разтваряне в устата. За постигане на оптимални резултати е желателно продуктът да се използва минимум 3 месеца.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: