кондиломи
5
(4)

Кондиломи, или още наречени генитални брадавици, са често срещана инфекция предавана по полов път, която не бива да се подценява. Поне една десета от хората в световен мащаб са имали кондиломи поне веднъж в живота си. Високата честота на заболяването сред сексуално-активните хора се дължи на редица фактори. Обикновено те са свързани с начина на предаване, използване на предпазни средства и специфичните характеристики на причинителя на заболяването. Затова и целта на тази статия е да даде цялостна яснота относно това. Разберете всичко за гениталните брадавици по-надолу в редовете.

Кондиломи – причина за поява и особености

Кондиломите са външен израз на инфекция с човешки папилома вирус (HPV), като само няколко вида от него са причина за тях. Появяват се предимно в зряла възраст след интимен контакт. Изява на инфекцията чрез различни симптоми се наблюдава най-често при имунокомпрометирани пациенти. Обичайно се развиват в областта на половите органи и около аналната област. Разпознават се по цвета и тяхната повърхност. Те са бледорозови, или със сходен цвят на околната кожа, единични или множество брадавици със зърнеста или карфиолоподобна повърхност. Кондиломите обикновено са неболезнени, но при невзети навреме мерки за лечение, могат да достигнат големи размери. А така да се инфектират и да предизвикат зачервявания по кожата, сърбеж и усещане за парене. В някои случаи и кървене.

Най-чести начини за разпространение на кондиломи

Кондиломите са изключително заразни и се предават по няколко начина:

shop banner
  • чрез полов контакт, независимо от вида му
  • чрез директен допир с кожата
  • при раждане от заразена майка към бебето

Инкубационният период може да трае от няколко седмици до повече от година, до поява на брадавици и симптоми. Обикновено това зависи от състоянието на имунната система на човек. Заразяването с кондиломи не се влияе от възрастта и пола. Това означава, че се наблюдават както при млади така и при възрастни, еднакво при мъже и при жени. Разлика се отрива само по местата, където са разположени кожните брадавици. При силният пол обикновено се появяват върху мъжкия полов орган, както и в самия пикочен канал около или в аналния канал. При дамите се наблюдават предимно върху по-малките и големите лабии, във влагалището и уретрата и около ректалната област.

Методи за предпазване от кондиломи и правилна диагноза

Вероятността от заразяване с кондиломи се увеличава, когато смяната на интимни партньори е по-честа. Затова и е необходимо винаги да се използват предпазни средства при полов акт. Ако партньорът ви е със съмнения за генитални брадавици е добре да се въздържате от сексуален контакт до отстраняване на проблема. Диагнозата се поставя след консултация с лекар дерматолог. По-ранното установяване на инфекцията увеличава шанса лигавицата да бъде изчистена от вируса и да се предотвратят последващи усложнения като:

  • трансформиране на заболяването в злокачествено такова
  • рецидив

Предприемане на мерки за лечение и предотвратяване на повторна поява на кондиломи

Съвременното лечение на кондиломи включва не само тяхното отстраняване чрез специално предназначените методи. Освен това според последни данни се регистрират рецидиви още на третия месец от лечението, и е необходимо да се подсили имунната система с подходящи за целта продукти. Имунотерапията с натурални средства е най-добрият начин за масово приложение в случая с кондиломите. За тази цел може да се доверите на Имунобор / Imunobor®. Това е природен имуномодулатор с изключителен състав от четири взаимнопотенциращи се активни съставки – екстракти от Котешки нокът, Мака, Йерба Мате и По Деарко. Тяхното действие оказва положителен ефект върху дейността на имунните клетки и допринася за повишаване на локалната имунна защита. Освен това те подсигуряват на организма незаменими нутриенти, които имат отношения към лечебния процес. При лечение на кондиломи продуктът се прилага предварително преди избрания метод за премахване в доза 3 пъти по 2 капсули, след хранене. Дозировката се запазва 10 дни след интервенцията, след което се намалява на 3 пъти по 1 капсула за период от 6 месеца. Важно е терапевтичната схема да се прилага и при двамата партньори.

Потърсете в аптечната мрежа в страната или закупете онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където може да се възползвате от актуални промоции.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: