Омикрон ВА.5
5
(1)

Според ново проучване, доминиращият в момента подвариант на Омикрон ВА.5 е над 4 пъти по-устойчив на имунизация с иРНК ваксина в сравнение с предходните щамове. През май месец 2022 г. два подварианта на Омикрон – BA.4 и BA.5 бяха обявени от Световната здравна организация (СЗО) за „варианти, будещи безпокойство“. Към днешна дата у нас подвариантът на Омикрон ВА.5 е доминиращ, но вече има регистрирани и случаи на заразени с подварианта BA.4. Двата притежават голяма част от мутациите, характерни за първоначално установения вариант на Омикрон, но експертите откриват повече сходства с варианта BA.2. По-голямата им устойчивост се дължи на мутации в шиповия протеин – частта от вируса, която се прикрепя към ACE2 рецепторите на клетките, за да проникне в тях. В следващите редове споделяме повече за проучване, което изследва колко са устойчиви двата подварианта на антителата, придобити след ваксинация.

Повече за методите на проучването

За целите на проучването изследователите събират и анализират кръвни проби на:

  • хора, които са имунизирани с 3 дози от иРНК ваксина срещу Ковид-19
  • хора, които са имунизирани срещу Ковид-19 след като са прекарали коронавирусна инфекция с друг вариант на вируса (не Омикрон)

Изследователите констатират, че подвариантът на Омикрон BA.2.12.1, който е бил доминиращ в САЩ за периода май-юни 2022 г., е 1,8 пъти по-устойчив на антитела, придобити след имунизация, отколкото подварианта BA.2. Според данните от проучването още по-устойчиви са (над 4 пъти) актуалните у нас подварианти BA.4 и BA.5
Според учените новите варианти на Омикрон мутират така, че стават едновременно значително по-заразни и устойчиви на имунната защита на организма. Изводът е, че както преболедувалите, така и имунизираните срещу Ковид-19 не са напълно защитени от заразяване с вируса. Това обяснява бързото нарастване на регистрираните случаи.

shop banner

Подвариантът на Омикрон ВА.5 повишава ли броя на хоспитализираните пациенти?

Броят на хоспитализираните пациенти варира значително в различните държави. Това се дължи най-вече на два фактора: нивата на ваксиниране и общите рискови профили (напр. възраст, мерки за обществена безопасност, съпътстващи заболявания и т.н.).Според данните все пак коронавирусната инфекция протича по-леко при имунизираните пациенти, отколкото при преболедувалите и тези, които се сблъскват за пръв път с вируса. Ето защо експертите призовават ваксинацията да не се пренебрегва, а противоепидемичните мерки да се спазват доколкото е възможно.

Основните препоръки включват:

  • Да се носят предпазни маски в затворените пространства (социални, институции, градски транспорт, търговски центрове и др.)
  • Да се спазва дистанция, както на закрито, така и на открито
  • Да се избягват струпвания на много хора

Природен продукт – средство на първи избор при ваксиниране

Имуфлам/Imuflam® е изцяло натурално противовъзпалително средство, което подобрява ефективността и поносимостта към ваксините срещу Ковид-19. От една страна продуктът повлиява болката, температурата, алергичните реакции и тромботичния риск. А от друга страна натуралното средство регулира функцията на имунната система, като насочва имунния отговор при ваксинация в правилната посока. Може да се приема при субфебрилна температура (от 37 до 38 °С), а не само при температура над 38 градуса. Продуктът е с висок профил на безопасност, като няма данни за противопоказания и странични ефекти. Може да закупите от аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: