втора бустерна доза
5
(1)

Поставянето на втора бустерна доза е подходящо за рисковите групи, като хора в напреднала възраст или пациенти с хронични заболявания, защото след ваксинация защитата срещу Ковид-19 постепенно намалява. За тези, които възнамеряват да се имунизират с втора бустерна доза, споделяме няколко препоръки за подобряване на имунния отговор на организма и осигуряване на оптимална защита.

Достатъчно сън

Научните данни доказват, че сънят е от значение за подобряване реакцията на организма към ваксините. Качественото наспиване укрепва имунната система и оптимизира имунния отговор при поставяне на втора бустерна доза. Проучване от 2020 г. установява, че ваксината срещу грип е по-ефективна при хората, които са имали достатъчно часове здрав сън предходните две нощи преди имунизацията. Подобни са резултатите и от други изследвания, които са фокусирани върху ваксините срещу хепатит А и хепатит В. Те показват значително по-ниски нива на антитела сред хората, които не са спали достатъчно преди имунизация. От не по-малко значение за засилване на имунния отговор срещу „нахлуващия” антиген е наспиването след ваксинация. Затова експертите съветват да отделите 2-3 дни за пълноценна почивка в периода покрай имунизацията.

Пълноценна тренировка – подобрява производството на антитела при втора бустерна доза

След поставяне на втора бустерна доза е препоръчително да отделите малко време за спорт, например продължителна разходка или колоездене. Изследователи от Щатския университет в Айова са установили, че 90-минутна тренировка с лека до умерена интензивност подпомага производството на антитела в организма. Това обаче не важи за практикуването на упражнения в продължение на 45 минути при поддържане на сърдечна честота от 120-140 удара в минута. Повече по темата вижте тук. Според учените ползите от тренировките след имунизация се дължат на подобреното кръвообращение и производството на интерферон алфа по време на спорт. Това съединение спомага за генериране на вирус-специфични антитела и Т-клетки.

shop banner

От значение е кога ще се направи втора бустерна доза

Друг изследователски екип открива следната зависимост – поставянето на ваксина срещу Ковид в следобедните часове предизвиква по-силен имунен отговор отколкото имунизирането през първата половина от деня. Публикуваното в „Journal of Biological Rhythms” проучване е проведено сред 2784 здравни работници в Обединеното кралство и показва значителни разлики в нивата на антитела при ваксинация с препарат на Pfizer или AstraZeneca. Учените смятат, че тази информация ще е от полза за подобряване ефективността при ваксинация.

Природно средство, което повишава ефективността и поносимостта при поставяне на втора бустерна доза

Имуфлам/Imuflam® е изцяло природна комбинация, която доказано подобрява ефекта при имунизация срещу Ковид-19 и помага за по-леко понасяне на възможните странични ефекти. Благоприятното действие се постига благодарение на рационалното съчетание от Котешки нокът и Танацетум партениум (партенолид – 0.6 mg), което придава на продукта силни противовъзпалителни свойства. Резултатът при прием е регулиране функцията на имунната система, повлияване на болката и температурата и предотвратяване на възможните алергични реакции. Безспорно предимство на природния продукт е, че не потиска, а насочва имунния отговор в правилната посока при имунизация срещу коронавирус. Той е с висок профил на безопасност като няма данни за противопоказания и странични ефекти. Може да закупите от аптечната мрежа в страната или през сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: