пробиотични храни
5
(5)

Пробиотичните храни са предназначени, за да поддържат добрите чревни бактерии, както и да насърчават нашето здраве. В статията ще разберете кои са най-добрите пробиотични храни, които е добре да присъстват във вашето меню.
В червата ни има безброй бактерии. Изследователи твърдят, че те са около 1,3 пъти повече от общите телесни клетки. Някои видове имат особено благоприятен ефект, докато други – не толкова. Всъщност, важното е полезните бактерии да имат надмощие над останалите.

Редица проучвания разкриват, че заболявания като синдром на раздразнените черва, алергии, затлъстяване, диабет и депресия, могат да са свързани с чревните бактерии. Добрата новина тук, е че може да направите много неща, за да подобрите вашата чревна флора. А, сега идва ред и на пробиотичните храни.

Какви пробиотични храни има?

Една от любимите ни пробиотични храни е киселото мляко. То може да подобри чревната флора и да помогне при диария и запек. Редовната консумация на кисело мляко ще осигури, също така, оптимални дози калций на костите ни, както и висококачествен протеин за мускулите ни. Проучвания показват, че дори натуралното кисело мляко може да предотврати високото кръвно налягане.

shop banner

Следващата от пробиотичните храни, която ще ви представим, е кефира. Това е традиционен турски млечен продукт, който се произвежда от краве, козе или овче мляко. Освен познатите ни млечнокисели бактерии, при обработка на кефирните зърна се използва ферментация, която съдържа млечнокисели бактерии и дрожди. Подобно на киселото мляко, кефирът подобрява плътността на костите и може да спомогне работата на храносмилателната система. Поради високото си съдържание на различни витамини, минерали и незаменими аминокиселини, кефирът има още много полезни свойства за здравето, които са напр. антимикробен и противовъзпалителен ефект, както и положително въздействие върху метаболизма. А, знаехте ли, също че традиционният кефир почти не съдържа лактоза в себе си? Да, точно така!

Едни от също най-известните пробиотични храни са кашкавала и сиренето. Живите млечнокисели бактерии се намират главно в чедъра, гаудата, моцарелата, пармезана и изварата. Като цяло можем да заключим, че колкото по-старо е сиренето, толкова повече пробиотични бактерии съдържа. Важното, което трябва да отбележим тук, обаче е че живите пробиотични бактерии се намират в непастьоризираните сирена, тъй като при останалите – те се убиват с тяхната термична обработка. В допълнение, сирената и кашкавалите съдържат много протеини, витамин B2, витамин A и калций.

Естествено, накъде сме без една от най-известните пробиотични храни на Балканите. А, именно – киселото зеле! Киселото зеле се получава чрез ферментиране на бяло зеле. Млечнокиселите бактерии, които обикновено са полепнали по киселото зеле, превръщат съдържащата се в него фруктоза в млечна и оцетна киселина. Киселото зеле съдържа много пробиотични бактерии, млечнокисели бактерии и витамин C, и също така е подходящо дори за вегани.

Следваща от традиционните пробиотични храни са киселите краставички. Те се приготвят в буркани – с вода, сол, захар и различни билки. Благодарение на високото съдържание на пробиотични млечнокисели бактерии, киселите краставички допринасят за регулиране на храносмилането. Проучвания сочат, дори че водата от киселите краставички може да облекчи мускулните крампи и да предотврати мускулни болки. Друго предимство на тези пробиотични храни, че те не съдържат почти никакви калории и естествено – мазнини.

А, това бяха част от пробиотичните храни, които избрахме в тази статия за вас. Останалите – ще разкрием по-нататък в нашия блог.

Най-добрата защита за вашата чревна флора, освен познатите пробиотични храни

За здрава чревна флора, специалистите препоръчват прием на висококачествения пребиотик, пребиотик и имуномодулатор – Имунобор Биотик / Imunobor® Biotic. Той съдържа 2 милиарда и половина лактобацили (жизнеспособни пробиотични бактерии) – само в една капсула! Всичко това гарантира, че достатъчен брой лактобацили ще достигнат до червата, следователно и колонизират чревната лигавица. Този процес се ускорява и насърчава от съдържанието на бета глюкан в продукта. Бета глюканът, всъщност е несмилаем полизахарид – храна за пробиотичните бактерии. Освен пребиотик, бета глюканът е и невероятен имуномодулатор, грижещ се по естествен начин за защитата на организма. Дайте на тялото си всичко, от което има нужда!

Ако искате да защитите чревната си флора, както и имунитета, може да откриете продукта в аптечната мрежа, както и на сайта на онлайн магазин MoMo – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 5

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: