синдром на раздразненото дебело черво
0
(0)

Синдром на раздразненото дебело черво е често срещано стомашно-чревно нарушение, което засяга между 10-20% от населението на развитите страни. Симптомите, с които обикновено се проявява, са болка в корема, газове, епизоди на диария и/или запек. Макар да са силно изразени, те не крият риск от увреждане на дебелото черво и могат да бъдат овладени по напълно естествен начин. Разберете как в настоящата статия!

Стратегии за контролиране на симптомите на синдром на раздразненото дебело черво

Промяна на хранителните навици

Изграждането на здравословни хранителни навици е ключово умение за преодоляване на синдрома на раздразненото дебело черво. Общите препоръки на гастроентеролозите към засегнатите са да:
• не пропускат нито едно от трите задължителни хранения за деня
• намалят размера на порциите
• не се хранят късно вечер
• сдъвкват добре храната
• ограничат приема на алкохолни, газирани и кофеинови напитки
• поддържат хидробаланса на организма в норма, като приемат около 1,5-2 л вода на ден
• избягват консумацията на храни с високо съдържание на наситени и транс мазнини като бисквити, чипс, пица и пълномаслено сирене
• изключат от менюто си преработените, консервирани, замразени и сушени храни

Спортуване

Аеробните физически упражнения са незаменим помощник в борбата със синдрома на раздразненото дебело черво. Те подобряват храносмилането, подпомагат изхвърлянето на газове и улесняват изхождането при хора със запек. За да са ефективни обаче, трябва да им се отделят около 150 минути седмично. Препоръчително е да се заложи на спортни дейности с лека до умерена интензивност като бързо ходене и каране на велосипед.

shop banner

Намаляване на стреса

Силното нервно напрежение влошава симптоматиката на страдащите от синдром на раздразненото дебело черво. Ето защо трябва да се направи всичко възможно, за да се ограничи максимално неговото негативно въздействие. Изпитани антистрес методи са слушането на релаксираща музика, медитацията, практикуването на йога и тай-чи, както и отдаването на любимо хоби.

Прием на висококачествен синбиотик

За да преодолеят напълно симптомите на синдрома на раздразненото дебело черво, потърпевшите трябва да използват доказан синбиотичен продукт. Това е такова средство, което доставя на организма „добри“ бактерии (пробиотици) и храната, която стимулира техния растеж (пребиотик). Благотворният му ефект се крие в способността да възстановява чревната флора. Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic държи лидерски позиции сред останалите синбиотици на пазара у нас. Всяка негова капсула съдържа прецизно количество пробиотик (Лактобацилус булгарикус), пребиотик и имуностимулатор (Бета-глюкан). Благодарение на мощното взаимодопълващо действие на активните съставки Имунобор Биотик нормализира чревната микрофлора и повишава естествената имунна защита на организма. Има изключително удобен прием, напълно безопасен е и може да се използва дори по време на бременност.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: