уринарни инфекции при жените
0
(0)

Уринарни инфекции при жените често се развиват през периода на бременност. Статистиката сочи, че около 10% от бъдещите майки се сблъскват с този здравословен проблем. Кои са най-често срещаните видове уроинфекции в този деликатен период от живота на дамите и как ефективно и безопасно да се овладеят? За всичко това четете в настоящата статия.

Най-честите уринарни инфекции при жените в периода на бременност

По правило най-често срещаните уринарни инфекции при жените в периода на трепетно очакване на нов член в семейството са безсимптомна бактериурия, цистит и пиелонефрит. Нека научим повече за тях.

Безсимптомна бактериурия

С този термин се обозначава състояние, характеризиращо се с наличие на бактерии в урината и нарушение в структурата на уринарния тракт. Всичко това води до повишен риск от инфекция.

shop banner

Безсимптомна бактериурия се наблюдава при 5-10% от бременните жени, най-често през първите 2 месеца от бременността. Протича безсимптомно или със слабо изразени симптоми. При 10% от бременните може да причини пиелонефрит.

Цистит

Цистит е възпалително заболяване на пикочния мехур. Причината да е сред най-често срещаните уринарни инфекции при жените по време на бременността е нарастването на матката. Увеличавайки размера си, тя притиска пикочния мехур. Създава се предпоставка за чести позиви на уриниране и непълно изпразване на пикочния мехур. Това са достатъчни условия за развитие на цистит.

Циститът може да се развие и вследствие на намалена локална имунна защита на пикочо-половите пътища, причинена от хормоналните изменения през бременността.

Намалената консумация на течности също благоприятства проявите на цистит. Причината е намалената възможност за механично отмиване на мехура и очистване от евентуално колонизирали лигавицата му бактерии.

Циститът често хронифицира

Хроничният цистит се развива при ненапълно излекувано предхождащо състояние и се проявява при първа появила се възможност – понижен имунитет, стрес, дори при застудяване.

Основен причинител на цистит са бактериите от вида Ешерихия коли (Escherichia coli). Те навлизат в уринарните пътища през пикочния канал, заселват се в пикочния мехур, прикрепят се към лигавицата му и образуват биофилм по повърхността ѝ, който е силно устойчив, особено при понижена сила на имунната система. Бактериите предизвикват инфектиране на лигавицата на мехура, придружено много често от разпространението им по по-горните отдели на пикочния тракт и появата на сериозни усложнения.

За пълното излекуване на цистит и предотвратяване шансовете за повторна поява е необходимо да се попречи на бактериите да се прикрепват към лигавицата на мехура и да се изхвърлят от него с урината.

Пиелонефрит

Пиелонефритът е сред най-тежките форми на уринарни инфекции при жените през бременността. Той представлява възпаление на бъбреците и бъбречните легенчета. Причинява се от бактерии – най-често от рода Escherichia coli, проникнали в пикочните пътища. Липсата на навременно лечение на безсимптомна бактериурия и цистит също може да доведе до пиелонефрит. Симптомите, с които се характеризира са чести позиви за уриниране, висока температура и болки в кръста.

Последици от нелекувани уринарни инфекции при жените в периода на бременността

Пренебрегването на посочените уринарни инфекции при жените по време на бременност крие много рискове както за майката, така и за бебето. Не са редки случите, в които може да се стигне до преждевременно раждане или спонтанен аборт. Поради тази причина уролозите търсят ефективни средства за преодоляване на уроинфекциите.

Лечение на уринарни инфекции при жените по време на бременност

Както вече споменахме, уринарните инфекции при жените по време на бременност са предизвикани от Escherichia coli и могат да са съпътствани от понижен имунитет. Ето защо подходящи за преодоляването им са антибактериалните средства, които едновременно атакуват бактерията и повишават защитните сили на организма. Именно такъв е природният продукт Имунобор Уро/Imunobor® Uro. Той съдържа висококачествен екстракт от плодовете на Американска червена боровинка и Бета глюкан.

Американската червена боровинка е най-ефикасното природно средство срещу уроинфекции. Има изразен антибактериален ефект. Потиска растежа на бактериите Escherichia coli, блокира възможността им да се залавят за лигавицата на мехура и спомага за изхвърлянето им с урината.

Бета глюкан е мощен имуностимулатор с доказан и ясен механизъм на действие. Притежава антимикробен ефект. Повишава локалната имунна защита на лигавицата на урогениталната система и допринася за по-лесно преодоляване на оплакванията от уроинфекциите през бременността.

Всички тези предимства на Имунобор Уро го превръщат в изключително подходящ продукт за защита от уринарни инфекции при жените по време на бременност. Продуктът е практически безопасен. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: