чревен микробиом
5
(1)

Чревният микробиом е много важен за цялостния имунитет, защото голям брой от имунните ни клетки се намират именно там – в червата. Бактериите, които се съдържат в червата ви защитават от различни патогени. А, за да поддържаме здрава имунна система, е изключително важно за да се поддържа целостта на чревния микробиом, а за това има няколко начина – чрез пробиотици и чрез храната, която приемаме.

Чревната екосистема, която всички притежаваме

Чревната екосистема е център на нашата имунна защитна система. Червата не просто транспортират храната! Чревната ни екосистема всъщност се състои от 3 основни елемента, функциониращи във взаимодействие.

Първият елемент е чревната лигавица, която представлява мембрана, покриваща стената на целия ни храносмилателен тракт. Мембраната, всъщност, е огромна зона, служеща за обмен между вътрешния и външния свят на организма, достигаща смайващите размери от около 300 m². Сигурно е трудно да си представите тази площ, но това е приблизително един тенис корт. Лигавицата също предотвратява навлизането на нежелани микроорганизми в тялото, но пък позволява на необходимите хранителни вещества и микроелементи да минават през нея. Та, тя играе ролята на „филтър“ за тялото ни.

shop banner

Вторият елемент е чревната имунна система, която предпазва организма от агресори, защото около 60% от нашите имунни клетки се намират именно там, в червата.

Третият елемент е чревният микробиом със своите 10 000 милиарда бактерии, които ни помага да се предпазваме от различни патогени, благодарение на бариерния си ефект. Бактериалната флора, която се придържа към чревната лигавица, пък, предотвратява колонизирането на микроорганизмите в червата.

А, целостта на тази екосистема, която описахме по-горе, е изключително важна за поддържането на здрава имунна система.

За дисбиозата накратко

Дисбиозата възниква, когато микробиомът се дисбалансира. Определени ситуации, водещи до стрес, небалансиран прием на храна или прием на антибиотици, могат да причинят дисбаланс в микробиома, който се нарича – дисбиоза. С това се нарушава и баланса в чревната екосистема и по този начин защитата за нас отслабва. Въпреки това, някой полезни бактерии могат да засилят активността на чревния микробиом, а това са пробиотиците и различните храни.

Чревен микробиом – защо е толкова важен?

Чревният микробиом изпълнява 3 основни функции в тялото. Първата е, отговорността за смилането на храната, защото тази, която не се смила в тънките черва, после се подлага на въздействие от чревния микробиом в дебелото черво. Тази функция е изключително важна и полезна за вашия ежедневен храносмилателен комфорт, тъй като така се освобождават късоверижни мастни киселини в тялото, както и молекули, които участват в множество реакции на тялото.

Микробиомът има и бариерен ефект – с него организмът е защитен от нежелани бактерии, особено от тези, имащи вредно въздействие върху човешкото здраве.

На последно място, но не и по важност, микробиомът е отговорен за развитието на имунната система. Както споменахме почти 60% от имунните клетки се намират в червата, а микробиомът има непрекъснат стимулиращ ефект върху имунната система.

Пробиотиците – каква е тяхната роля?

Пробиотиците представляват живи микроорганизми, които, когато се приемат в подходящи количества, положително модулират състава на чревния микробиом и засилват неговия бариерен ефект. Тези бактерии или дрожди имат ограничен живот в микробиома на червата, вариращ от няколко дни до 2 или 3 седмици. Пробиотиците, освен в различни продукти, предлагани в аптечната мрежа, се съдържат и в определени храни като киселото мляко, изварата и сиренето. А, как ще ги набавите – зависи само от вас.

При нарушения на чревната флора използвайте за най-добри и бързи резултати – висококачествен синбиотик

Без значение от причините, довели до дисбаланс в чревната флора, вие може бързо и ефективно да възвърнете баланса чрез прием на висококачествен синбиотик. Специалистите в България препоръчват Имунобор Биотик / Imunobor® Biotic – пробиотик, пребиотик и имуномодулатор. Той е изпитано природно средство от продуктовата линия на Имунобор, което в себе си комбинира бета глюкан и Лактобацилус булгарикус. Продуктът е сред най-предпочитаните у нас, защото той способства възстановяването на нормалния чревен баланс и подсилва имунитета. Също така, притежава отлична поносимост и е изцяло безвреден. Дозира се по 1 капсула, 3 пъти дневно, а когато симптомите са твърде силни – може да се приема по 2 капсули, 3 пъти дневно. Винаги на гладно. Насърчете по естествен път чревния микробиом!

Може да откриете продукта в аптечната мрежа в цялата страна или да поръчате бързо, лесно и удобно от сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: