коронавирус афти
3.7
(6)

Появата на афти може да е симптом на коронавирус (SARS-CoV-2). За това предупреждават испански изследователи, публикували резултатите от своите изследвания в авторитетното списание JAMA Dermatology.

Повече за проучването, което установява, че болезнените афти са възможен симптом на коронавирус

Почти от началото на пандемията кожните изменения (предимно обриви) се свързват с коронавирус. Испанските учени са първите, които установяват, че обривът може да се появи по лигавицата на устната кухина (енантема). Така този симптом се прибавя към списъка с необичайни признаци на COVID-19. „Енантемата е характерна за вирусни заболявания като варицела, едра и дребна шарка. Ето защо не бяхме изненадани, че се проявява при пациентите с коронавирус“, коментират учените, водили проучването.

Накратко за резултатите от изследването

От проучването става ясно, че шестима (29%) от общо 21 изследвани пациенти с COVID-19 са имали язви в устата (афти), които са им създавали сериозен дискомфорт при хранене и говорене. Възрастта на засегнатите е между 40 и 69 години като 4-ма от 6-те (66%) са жени. „Морфологията на обрива при 1, 2 и 3 пациент е папуловезикуларна, перифлексурална и мултиформена. Клиничните и хистологичните находки на мултиформения еритем са докладвани другаде“, уточняват учените.

shop banner

Изследователите все още нямат еднозначен отговор на въпроса в резултат на какво възникват афтите при коронавирус – дали на кожния обрив, или на възпаленото гърло. Към момента още не се знае в каква степен се проявява симптомът сред населението. „Предвид предприетите противоепидемични мерки устната кухина на пациентите не се изследва в случай на съмнение или потвърждаване на коронавирус. В изследването описваме орални прояви на коронавирус инфекцията при серия от пациенти с COVID-19“, подчертават специалистите. Призивът им при поява на подозрителни лезии в устната кухина, е своевременно да се потърси помощ от специалист.

Вече се запознахте с изследването на испанските учени, което свърза появата на афти с коронавирус инфекция. А сега вижте как да предпазите себе си и своите близки от COVID-19

Висококвалифицираните и опитни специалисти от „Борола“, българска компания, лидер в сферата на здравеопазването, горещо препоръчват следните решения за повишаване на имунитета:

За възрастни:

  • Imunobor® Protect Zn – 3×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Protect – 3×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Broncho – 3×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Forte – по 1 таблетка дневно

За деца в училищна възраст:

  • Imunobor® Protect Zn – 2×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Protect – 2×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ – 2×1 растителна капсули дневно
  • Oxybor® Forte – по 1 таблетка дневно

За деца до 6-годишна възраст:

  • Imunobor® Protect Zn – по 1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Protect – по 1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ Syrup – по 1 чаена лъжичка (5 ml) дневно на гладно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 3.7 / 5. Брой гласове: 6

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: