коронавирус кожа
4.9
(18)

В хода на пандемията от коронавирус е от изключително значение да знаем колко издържа вирусът върху различни повърхности, включително човешка кожа. Множество изследвания показаха, че вирусът оцелява с часове върху повърхности и само редовното им дезинфектиране може да предотврати заразяване. В текущата статия ще узнаете колко време коронавирусът остава активен върху човешката кожа – един от най-опасните преносители.

Коронавирус и издръжливостта му върху човешката кожа

Новият коронавирус, причинител на глобалната епидемия от COVID-19, запазва активността си до 9 часа след попадане върху човешката кожа. Това разкриват японски учени в скорошно изследване. За сравнение, патогенът, който причинява сезонния грип, преживява върху кожата само 1.8 часа, посочва проучването, публикувано този месец в списанието „Клинични инфекциозни болести”.

„Деветчасовата активност на SARS-CoV-2 върху човешката кожа може да увеличи опасността от предаване след непосредствен контакт, в сравнение с IAV (грипния вирус А). По този начин може застрашително да ускори хода на пандемията”, коментират учените.

shop banner

Изследването се позовава на тестове на проби от кожа, взети при аутопсии, около един ден след смъртта. Важно е да се посочи, че и грипният, и коронавирусът, се инактивират в рамките на 15 секунди след прилагане на етанол. Етиловият алкохол е съставна част от всички дезинфектанти за ръце.

Важно заключение от изследването

Продължителната активност на коронавируса върху кожата увеличава риска от заразяване при контакт. Това подчертава огромната нужда от спазване на една от основните мерки за намаляване на разпространението и опасността от заразяване – личната хигиена.

Още препоръки за предпазване от заразяване

Мерките за хигиена и адекватна социална дистанция са се утвърдили като ефективен способ за избягване на разпространението и заразяването с коронавирус. Последната стъпка за предпазване, за която трябва да помислим, е активна подкрепа на имунната система. Както добре знаем, силният имунитет е най-мощното средство за противодействие на всички върлуващи вируси. За да укрепите естествените защитни сили на организма си в условия на повишена заболеваемост от коронавирус и други вирусни патогени, приложете следващите схеми. Те са разработени от специалистите на водещата компания в сферата на здравеопазването у нас „Борола”. Предлагат ефикасни и напълно природни изпитани решения за хора от всички възрастови групи.

За възрастни:

  • Imunobor® Protect Zn – 3×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Protect – 3×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Broncho – 3×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Forte – по 1 таблетка дневно

За деца в училищна възраст:

  • Imunobor® Protect Zn – 2×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Protect – 2×1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ – 2×1 растителна капсула дневно
  • Oxybor® Forte – по 1 таблетка дневно

За деца до 6-годишна възраст:

  • Imunobor® Protect Zn – по 1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Protect – по 1 таблетка за смучене
  • Imunobor® Kids Activ Syrup – по 1 чаена лъжичка (5 ml) дневно на гладно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: