преди имунизация
5
(6)

Активирането на детската имунна система е важна крачка, която трябва да се предприеме преди имунизация. Темата е актуална в момента, поради отпадане на някои от мерките срещу коронавируса, и подновяване на задължителните и препоръчителните детски ваксинации.

Как имунната система реагира на болестотворните микроорганизми?

Околната среда съдържа множество болестотворни организми, като вируси, бактерии, гъбички и други патогени, които при навлизане в организма се размножават и причиняват различни заболявания. Той се защитава от тях посредством сложни механизми, в основата на които стои имунната система. Тя идентифицира атакуващите патогени и активира съпротивителните сили за унищожаване на нашествениците. Този механизъм се нарича имунен отговор.

Какъв е механизмът на действие на ваксините?

Имунизацията дава възможност за активиране на по-бърз имунен отговор към даден патоген, като по този начин се цели да се предотврати развитието на заболяване.

shop banner

Всеки патоген има свои отличителни компоненти, наречени антигени, чрез които имунната система разпознава вредителите. При първа среща с даден антиген, на имунната система ѝ е нужно повече време да реагира. Това забавя имунния отговор и увеличава опасността от разболяване. При повторна среща със същия антиген, имунната система реагира бързо и го унищожава. Този механизъм е известен като адаптивен имунитет. Ваксините използват адаптивния имунитет и имунната памет, за да изложат организма на антиген, без да причинят заболяване. По този начин се цели при среща на организма с жив патоген, имунната система да отговори бързо и да го унищожи. Така се предотвратява развитието на заболяване, както и се органичава рискът от разпространение на инфекцията върху други хора.

Защо е нужно детската имунна система да се активира преди ваксинация?

Важно условие за поставяне на ваксина е преди имунизацията детето да бъде здраво. Не се препоръчва ваксинация при протичащо инфекциозно, възпалително, хронично заболяване или тежка алергия. Отслабената имунна система не е в състояние да произведе достатъчен брой антитела в резултат на ваксината. Друг важен момент е все още неукрепналата детска имунна система. В комбинация с протичащо заболяване, тя може да направи ваксината неефективна или да провокира евентуално усложнение. Само доброто здраве може да гарантира ефективност на ваксината, както и да предотврати странични ефекти.

В тази връзка, редица педиатри съветват родителите да положат мерки за подготвяне на детската имунна система преди ваксинация. Укрепването на имунната система на децата е особено препоръчително в момента, тъй като е много вероятно тя да бъде по-слаба, поради социалната изолация и по-малкото време, прекарано в игри навън.

Как да се подпомогне детската имунна система преди имунизация?

Най-удачният начин за пълна подкрепа на имунната система на малчуганите е приемът на природни имуномодулатори. С висок профил на безопасност и безкомпромисна ефективност на пазара у нас се отличават натуралните имуномодулатори Имунобор Кидс. Те стимулират производството на имуноглобулини, или по-известни като антитела. По този начин се засилват съпротивителните сили на детския организъм, подпомага се имунният отговор и се повишава ефектът на поставената ваксина.

Имунобор Кидс Сироп/Imunobor® Kids Syrup е подходящ избор за най-малките деца (до 8 годишна възраст), на които им предстои имунизация, а Имунобор Кидс /Imunobor® Kids  капсули за децата в училищна възраст.

Приемът на Имунобор Кидс Сироп и Имунобор Кидс капсули осигурява ефективно подсилване на детския имунитет преди имунизация, както и целогодишно предпазване от вируси, бактерии и гъбички.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 6

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: