автоимунни заболявания
0
(0)

Автоимунните заболявания включват голяма група от болестни състояния, които често не получават заслуженото внимание, оставайки в сянката на по-познатите и проучвани заболявания. Американският здравен институт представя много интересни данни именно в този аспект. Според тях от различни форми на раково заболяване страдат 9 милиона американци, от сърдечни проблеми – около 20 милиона, а от автоимунни заболявания – цели 50 милиона. Може да се каже, че като съотношение между отделните групи тези данни са актуални и в световен мащаб.

Автоимунни заболявания – същност

Автоимунното заболяване е състояние, при което имунната система атакува здрави структури на тялото, погрешно разпознавайки ги като чужди и опасни за организма. Някои автоимунни заболявания засягат само определени тъкани или органи на тялото, други – целия организъм.

Автоимунни заболявания, от които страдат най-голям брой хора у нас и по света:

shop banner
  • ревматоиден артрит
  • псориазис
  • цьолиакия
  • диабет тип 1
  • лупус
  • пернициозна анемия
  • язвен колит

Автоимунните заболявания от отделните групи протичат с локални или с общи възпалителни процеси в организма. В някои случаи те може да имат животозастрашаващи последствия.

Автоимунни заболявания – лечение и контрол на проявите

Спецификата на автоимунните заболявания е причина за това те да не могат да бъдат окончателно излекувани. Днес обаче съществуват ефективни механизми за контролиране на изявите им. Те се базират на овладяване на подлежащите причини, стоящи в основата на развитието на повечето автоимунни заболявания. Това са нарушеният баланс на чревната флора и провокираните от него разстройства на имунитета.

Много здравни специалисти посочват, че основата на нашето здраве е заложена в чревния тракт. Обитаващите червата полезни бактерии (пробиотици) са отговорни за около 80% от функционалността на имунната ни система. Нарушеният баланс на бактериите в нашата чревна флора е причина не само за поява на чревни инфекции, но и за цялостно нарушаване механизмите на имунитета. Нарушената чревна флора не позволява пълноценно усвояване на нутриентите, които са нужни за правилното функциониране на имунната система и за профилактиката и овладяването на различни заболявания, включително автоимунните.

Модулирането на имунния отговор и намаляването склонността на имунните компоненти да атакуват собствени структури и да провокират автоимунни заболявания започва от заздравяването на чревната флора. Първа и основна стъпка в това отношение е приемът на оптимални количества пробиотици и осигуряването на достатъчно храна за развитието им (пребиотици).

Природният продукт Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic помага за едновременно постигане и на двете цели. Имунобор Биотик има изключително високо микробно число, което гарантира достигането на голямо количество жизнеспособни пробиотици до червата. В допълнение в състава му е включен и бета глюкан – полизахарид, който действа като пребиотик за подхранване на пробиотиците. Освен това бета глюканът е известен и като изключително мощен модулатор на имунитета. Така той не само подпомага чревната флора, но и помага за намаляване склонността на имунната система да атакува собствени за тялото структури. Това е изключително важен момент в борбата за овладяване проявите на различни автоимунни заболявания.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: