инфекции през лятото
0
(0)

Всеки сезон носи характерни заболявания според температурните си и климатични особености и според това колко чести са контактите между хората и възможностите за предаване на заболявания между тях. В това отношение лятото е сезон без аналог, а масовите прояви, горещото време и отстъпването на грижите за здравето на заден план в стремежа за максимално приятни изживявания, са факторите, които определят сезонния бум в развитието и разпространениято на някои болестотворни микроби.

Ето кои са типично летните инфекциозни заболявания, които те предизвикват:

1. Гъбични инфекции – те са сред най-честите оплаквания през лятото, особено при жените. Гъбичките от род Candida силно се стимулират от топлината и влажната среда, а мокрите бански през лятото щедро им я осигуряват. Засяга се гениталната лигавица, най-вече при жени склонни към чести инфекции, ползващи силни средства за интимна хигиена и с отслабен имунитет.
Гъбични инфекции често засягат и краката при хората, носещи затворени обувки, от изкуствени материи, трудно проветриви и поддържащи кожата влажна.

shop banner

2. Често през лятото се срещат и инфекциите на уринарния тракт– най-разпространени от които са циститите. И те засягат в болшинството от случаите женския пол. Причинител най-често са бактериите от вида Escherichia coli, който предизвиква инфекции най-вече у хора, които не консумират достатъчно течности, често отлагат уринирането или не отделят подходящо внимание на личната си хигиена.

3. Полово предавани заболявания-най-често от микоплазми и хламидии. Инфекции, предизвикани от такива микроби често водят до безплодие и стерилитет, като усложнения от ненавременното им диагностициране и лечение. Най-характерните прояви, по които може да се съди за развитието им, са отделяне на нехарактерен генитален секрет, болка и парене при уриниране, зачервявания в областта на половите органи.

4. Стафилококови инфекции– често се проявяват като кожни реакции на възпаления и инфектиране на рани по кожата, заразени със стафилококи, за които летните условия предлагат идеална среда за развитие.

5. Стомашно-чревни инфекции– високите летни температури способстват за бързото разваляне на много хранителни продукти, особено тези от животински произход като яйца, месо, мляко. Ако не се държат при стерилни условия, те лесно се ползват като хранителна среда за развитие на редица патогенни микроорганизми като Ешерихия коли, Салмонела, Стафилококи и др, които попадайки в стомашно-чревния тракт предизвикват тежки инфекции.

6. Вируси-често се говори за заболявания, известни като „летен грип“, предизвикани от ентеровируси, проявяващи се с респираторни симптоми, като възпалено гърло и кашлица, с главоболие и др. Силно предразположени към тях са децата и възрастните със слаб имунитет.

Летните инфекциозни заболявания са сравнително рядко срещани сред хора с активна имунна система, подпомагана от стимулиращи я продукти. Като такива доказано ефективно се прилагат продуктите от фамилия Имунобор, които освен общ имуностимулаторен, имат пряк антимикробен и антимикотичен ефект. Затова те се препоръчват за овладяване на инфекциозни състояния от всякакъв вид.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: