Цистит при мъже
0
(0)

Циститът е най-разпространената форма на уринарна инфекция, която протича с възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Поради специфичните анатомични особености и по-дългата им уретра мъжете страдат от цистит много по-рядко в сравнение с жените. Чисто статистически цистит при мъже в млада възраст се развива изключително рядко. За възрастовата група над 50 години обаче рискът от възпаление на лигавицата на пикочния мехур е по-висок. Именно това е най-рисковата група за развитие на цистит при мъжете. Болшинството от страдащите от цистит мъже са над 50-годишна възраст.

Ще посочим основните причини за развитие на цистит при мъже и някои по-важни особености на това специфично състояние. За максимална информираност на представителите на силния пол в следваща публикация ще разгледаме типичните симптоми и методите за лечение на цистит. Запознаването с особеностите на цистита е важно за всички мъже, тъй като възпалението на пикочния мехур при тях може да доведе до по-сериозни усложнения, отколкото при жените.

Цистит при мъже – причини

Цистит се развива вследствие колонизирането лигавицата на пикочния мехур с бактерии, най-често от вида Ешерихия коли (E.coli). Малки количества от тях населяват храносмилателния тракт и при определени условия може да се пренесат към пикочните пътища от външната среда. Това е основна причина за развитие на цистит при жените, при които бактериите бързо мигрират през късата уретра и навлизат в пикочния мехур. При мъжете обаче по-дългата уретра възпрепятства навлизането на E.coli бактериите към мехура. Затова причините за развитие на цистит при мъже са по-различни.

shop banner

Най-честата причина за възпаление на пикочния мехур и развитие на цистит при мъже е задържането на урина в мехура. Колкото по-дълго стои там урината, толкова по-голям шанс имат бактериите в нея да се размножат и да колонизират лигавицата. Основният фактор, който може да доведе до задържане на урина при мъжете е уголемяването на простатата. Това е естествено състояние, асоциирано с напредването на възрастта. Ето защо мъжете над 50-годишна възраст са май-рисковата група за развитие на уринарни инфекции.

Друга причина за поява на цистит при мъжете е диабетът. Високата кръвна захар подпомага размножаването на бактериите и разрастващите се техни колонии лесно заселват лигавицата на пикочния мехур.

Цистит при мъжете може да се развие като придружаващо състояние и при бъбречни проблеми, камъни по пикочните пътища и др.

Водещата причина за цистит при по-млади мъже е поставянето на катетър (катетеризация). Тази процедура крие риск от разраняване лигавицата на пикочните пътища и последващото й инфектиране, което може да се разпространи и към пикочния мехур.

Повишено внимание към цистита при мъжете

Посочените причини и особености на цистита при мъжете обясняват защо той често протича по-тежко и с по-сериозна симптоматика, отколкото при жените. Обяснението идва оттам, че при мъжете циститът често е асоцииран с други, в някои случаи сериозни здравословни проблеми. Това изисква всеки мъж, попадащ в рисковите групи за развитие на цистит да проследява състоянието си и да се консултира със специалист относно възможните превантивни мерки.

В следваща публикация ще посочим по кои симптоми мъжете могат да се ориентират за наличието на цистит. По-важното обаче е, че ще посочим и методите за терапия при възпаление на пикочния мехур, като ще представим данните за ролята на продуктите Имунобор Уро/Imunobor® Uro и Имунобор Уро Акут/Imunobor® Uro Akut за успешното лечение на хроничен и остър цистит при мъжете.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: