заразен ли е циститът
5
(2)

Циститът, уретритът и другите типове уроинфекции официално не се разглеждат като сексуално или полово предавани болести. Факт е обаче, че това са група заболявания, които се асоциират със сексуалните контакти. За описване на връзката между цистита и половото общуване дори има въведен интересен термин – “цистит на медения месец”. За да внесем повече яснота по въпроса заразен ли е циститът, ще представим мнението на специалистите и ще дадем няколко насоки за успешен контрол над острите и хронични уроинфекции.

Заразен ли е циститът?

Статистиката сочи, че от цистит страдат много по-често жени, отколкото мъже. По-конкретното проследяване на статистическите данни показва, че сред жените с цистит се открояват две водещи групи:

  • жени в ранните етапи на сексуалното си съзряване
  • наскоро омъжени жени

И в двете групи попадат сексуално активни жени, но значи ли това, че развитието на цистит е директно следствие от повишената им сексуална активност и че те са се заразили по полов път? Според специалистите това е така само в малка част от случаите.

shop banner

Истина е, че основният причинител на цистит – бактериите от вида Ешерихия коли – може да се предадат на жената при сексуален контакт с мъж, болен от цистит. В болшинството от случаите обаче развитието на цистит при сексуално активни жени не е следствие от заразяване от мъж с уроинфекция, а се дължи на причини, странично асоциирани със секса. Такива причини са:

  • пренасянето на Ешерихия коли бактерии, които естествено обитават уретрата на жената, нагоре към пикочния мехур по време на сексуален контакт
  • задържане на урината в пикочния мехур по време на полов акт, което позволява на Ешерихия коли да колонизират лигавицата на мехура и да предизвикат цистит

Тези факти показват защо циститът не се разглежда като заразно или полово предавано заболяване, а по-скоро като такова, асоциирано със сексуалното общуване. Затова сексуалните партньорки на мъже с хроничен или дори с остър цистит невинаги развиват заболяването.

Цистит на медения месец

Цистит на медения месец е интересен термин, наложен в последните десетилетия за обозначаване на случаите на цистит при наскоро омъжени жени. Въпреки че според статистиката това е една от най-предразположените към цистит групи, попадащите в нея жени могат да полагат качествени грижи за превенция на заболяването, без това да влияе на качеството или редовността на сексуалните им контакти.

Специалистите дават няколко основни препоръки в тази насока, подкрепени от редица клинични проучвания:

  • желателно е да да се уринира след сексуален контакт. Това е най-безопасното и естествено средство за отмиване на болестотворните бактерии, попаднали евентуално по протежението на женските пикочни пътища
  • препоръчително е да се спазва изрядна интимна хигиена

Качествено решение за овладяване на остър цистит и превенция на хроничните уроинфекции предлагат природните продукти от фамилия Имунобор.

Имунобор Уро Акут/Imunobor® Uro Aкut e високоефективно средство за справяне с остри уроинфекции, включително през бременността.

Имунобор Уро/Imunobor® Uro пък е първи избор на специалистите за борба с всички форми на хронична уроинфекция, било то цистит, уретрит, пиелонефрит.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: