Инфекция на синусите или настинка – особености

Оплакванията от проблеми с горните дихателни пътища са сред най-честите поводи, който ни карат да търсим лекарска помощ през есента. Причините за поява на тези оплаквания са основно 2 – инфекция на синусите и настинка.

Макар да проявяват близка симптоматика инфекцията на синусите и настинката са 2 различни състояния. Настоящата публикация ще посветим именно на особеностите в проявите и лечението им.

Инфекция на синусите – особености

За инфекция на синусите се говори в случаите на възпаление на назалните въздухоносни пътища (носните канали). При възпаление на носните канали естественото им оттичане е затруднено. Така болестотворните причинители на синусната инфекция се задържат там по-продължително време, колониите им се разрастват, а инфекцията се отежнява.

Инфекцията на синусите може да бъде предизвикана от вируси, бактерии или дори от някои алергени, като в тези случаи възпалението на назалните канали е последствие от алергичната реакция.

Най-типичните симптоми при инфекция на синусните пътища са:

  • усещане за стягане и напрежение високо над носа, покрай бузите и очите
  • хрема и течащ нос
  • засилващо се главоболие
  • неприятен дъх в устата

Настинка – особености

Настинката е най-масовата вирусна инфекция през есента. Основната разлика спрямо инфекцията на синусите идва от факта, че при настинка вирусите се локализират основно в по-ниските зони на дихателната система – около сливиците, гръкляна, трахеята и бронхите. Това е причина симптоматиката да е малко по-различна, отколкото при инфекция на синусите.

Симптомите на настинка са типични за вирусните респираторни инфекции и включват:

  • зачервено гърло
  • висока температура
  • обща умора
  • болки в ставите
  • главоболие
  • кашлица

Лечение при инфекция на синусите и настинка

Методите за лечение при инфекция на синусите и настинка са различни, на база на разликите в природата на причинителите. Настинката като типична вирусна инфекция изисква предимно симптоматично лечение и превенция на евентуални бактериални усложнения.

Лечението при инфекция на синусите може да бъде антибиотично при бактериален причинител или също симптоматично при установена вирусна инфекция.

Общото при лечение на настинка и инфекция на синусите е нуждата от комплексно укрепване на имунитета. Той трябва да се подсили не само на общо, но и на локално ниво – в зоната на горните и долните дихателни пътища.

Серията природни продукти Имунобор предлага възможност за допълващо лечение на инфекция на синусите и на настинка и при деца, и при възрастни.

Имунобор Кидс Актив/Imunobor® Kids Activ сироп и капсули се ползват успешно при първи симптоми на грип и настинка при бебета и при деца в училищна възраст. Така сиропната и капсулната форма на Имунобор Кидс Актив може да се ползват по време на боледуване, заедно с антибиотична терапия.

Имунобор Бронхо/Imunobor® Broncho е удачен избор за овладяване на вирусни и бактериални инфекции на горните и долните дихателни пътища при възрастни. Продуктът се ползва успешно за лечение и превенция на усложненията и при настинка, и при инфекция на синусите.

borola

Може също да харесате

Зареждане на Facebook коментари ...

Няма коментари

Оставете коментар

ПУБЛИКУВАЙТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете име. Please enter an valid email address. Please enter a message.