алергия пробиотик
5
(2)

Има все повече убедителни доказателства, че приемът на пробиотик помага при алергия, независимо дали към храна, полени, лекарства или друго. Ако ви е любопитно да разберете повече, вижте следващите редове!

Алергия и пробиотик – една наистина добра комбинация

Започваме с това, че пробиотиците са живи микроорганизми, които подобряват вътрешния микробен баланс на човека. Разговорно са наричани и „добри“ бактерии, тъй като влияят благотворно върху здравословното състояние. Могат да се набавят както от ферментирали храни, така и чрез хранителни добавки.

Идеята, че пробиотичният прием е свързан с намаляване силата на алергичната реакция и постепенното овладяване на алергичната нагласа, не е нова. Доказателствата за положителната връзка между целостта на чревната стена, баланса на чревния микробиом и алергичния отговор обаче значително се увеличават през последните години.

shop banner

Задълбочен научен обзор по темата от 2018 г. показва че приемът на пробиотици от майката укрепва здравето на бебето. Данните от обзора говорят сами за себе си. Пробиотичните добавки през първите седмици от бременността и в периода между третия и шестия месец от кърменето намаляват разпространението на детска екзема с 22%.

Има доказателства и за още нещо

Всекидневният прием на омега-3 от 20 гестационна седмица през бременността до първите 3-4 месеца от кърменето също намалява риска от алергия. Тези киселини се намират в изобилие в рибеното масло, по мазните риби. Съдържат се в някои растителни масла, ядки, ленено семе, чия, орехи, соя, слънчогледово семе. Може да се набавят и под формата на хранителна добавка (ТриОмега 1000+ / TriOmega® 1000+).

Други проучвания установяват, че добавките с „добрите“ лактобацили (Lactobacillus) и бифидобактерии (Bifidobacterium) помагат за предотвратяване на детска алергия. Бебетата (от раждането до шестия месец), които приемат тази пробиотична комбинация, имат 57% по-нисък риск от атопична екзема. Освен това вероятността от повишена имунна реакция към често срещани алергени при тях е с 44% по-малка. Примери за такива алергени са цветен прашец (полен), краве мляко, яйца, домашен прах. При страдащите от алергия, пък се наблюдава подобрение на алергичните симптоми.

Предложението на все повече български имунолози за пробиотик срещу алергия

Имунобор Биотик / Imunobor® Biotic от продуктовата линия Имунобор® е уникална комбинация от високо количество пробиотик, пребиотик и мощен имуномодулатор. Той едновременно нормализира чревната микрофлора и подсилва имунитета. Приемът е препоръчителен при атопични заболявания и хранителни алергии.

Всяка капсула съдържа 250 mg висок брой лиофилизирани бактериални тела от пробиотик Lactobacillus bulgaricus и 250 mg висококачествен стандартизиран бета-глюкан. Съставките се допълват и взаимно усилват ефекта си.

Схемата на прием е следната – 3 пъти по 1 капсула дневно на гладно. При малки деца капсулата може да се отвори и да се приеме с малко течност.

Продуктът е практически безвреден, което го прави подходящ и за бременни. Предлага се в аптеките без рецепта. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: