антиоксиданти имунна система
4.8
(20)

Малко се говори за ролята на определени вещества, наричани антиоксиданти, при подсилване на нашата имунна система и предпазване от вируси. Тяхната значимост се разкрива именно в условия на епидемия, когато защитните сили на организма ни се нуждаят от мощна подкрепа за устояване на атаката на патогените.

Антиоксиданти и въздействието им върху функциите на нашата имунна система

Естествените антиоксидантни съединения имат силата да стабилизират силно реактивните, потенциално вредни молекули, наречени свободни радикали. Последните се генерират по време на нормалния клетъчен метаболизъм. Прекомерното излагане на слънчева радиация и различни увреждащи странични фактори, и борбата на организма с вирусни и други патогени повишават оксидантния товар в тялото. По време на възпалителни процеси при инфекция, активирането на фагоцитите и/или действието на бактериални продукти могат да насърчат образуване на многокомпонентна флавопротеинова НАДФН оксидаза. Този процес катализира производство на големи количества супероксиден анионен радикал. При тези условия, клетките на имунната система неутрофили и макрофаги произвеждат свободни радикали, които са необходими за защита от нахлуващите патогени. Затова при инфекции антиоксидантите са необходими за регулиране на реакциите, които освобождават свободните радикали.
Въздействията на свободните радикали се свързват с увреждане на мембраните, ензимите, човешкото ДНК и предразполагане на организма към инфекции. С разрушаване на свободните радикали, антиоксидантите предпазват структурната цялост на клетките (включително имунните) и тъканите. По този начин съдействат и за засилване на защитните функции на имунната система.

Кои са антиоксидантите с най-големи ползи за имунната система?

Сред антиоксидантните вещества, с най-мощен ефект се отличават цинкът, селенът и витамин C. Те предпазват клетките от оксидативно увреждане и са с есенциално значение за засилване на имунитета. Подобряват различните имунни функции, като играят важна роля при защита от вирусни, бактериални и гъбични инфекции. Свързват се с модулирането на устойчивостта на гостоприемника, в лицето на човешкия организъм, към инфекциозни патогени. Счита се още, че потискат вирусната активност. Многобройни проучвания предполагат, че развитието на контрол над възпалението при потенциална инфекция e силно свързан със специфични имунни механизми. Те могат да бъдат моделирани при адекватно снабдяване с антиоксиданти.

shop banner

Ежедневното набавяне на посочените три антиоксидантни елемента подобрява значително определени имунни отговори срещу атакуващите вирусни патогени. Възпрепятстват развитието на инфекции, като упражняват директен антивирусен ефект.

Как ежедневно да си набавяме фундаменталните антиоскиданти?

Повишеният риск от заболяване в условия на пандемия от коронавирус и предстоящите сезонни вируси изисква от нас всекидневно да насърчаваме правилните функции на имунната си система. Това, както споменахме, може да се осъществи с прием на три мощни антиоксиданта – цинк, селен и витамин C. В необходимите дневни количества ще ги откриете в Оксибор Цинк Селен Витамин C/Oxybor® Zn Se Vitamin C. Тази тройна биоактивна антиоксидантна комбинация предпазва организма от свободните радикали и подобрява функциите на имунната система за защита и борба с патогените. Научно разработена е за приложение в динамичните условия на епидемична обстановка. Продуктът съдържа единствено активни съставки с висока чистота и качество. Не предизвиква странични ефекти и се препоръчва за постоянна употреба при висок риск от заболяване.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 20

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: