приемане на антиоксиданти
5
(1)

Едва ли някой от нас се съмнява, че редовното приемане на антиоксиданти влияе благотворно върху здравето. Знаем ли обаче какво представляват антиоксидантните вещества, какви са техните ползи за организма и откъде да си ги набавим? Ако отговорът на тези въпроси е отрицателен, значи е време своевременно да попълним пропуските.

Ето какво са антиоксидантите

Антиоксидантите са нискомолекулни съединения. Основната им функция е да предпазват организма от отрицателното въздействие на свободните радикали – нестабилни молекули, които увреждат клетъчното ДНК и причиняват редица заболявания. В допълнение подобряват физиологията на организма. Ефективно ни защитават от патогенни микроорганизми – бактерии, вируси, гъбички и токсични вещества в околната среда.

Най-важните ползи от ежедневното приемане на антиоксиданти

Редица изследвания сочат, че приемът на антиоксиданти предотвратява преждевременното стареене на клетките, неврологични нарушения и сърдечно-съдови проблеми. Стимулира защитните сили на организма. Ускорява метаболизма и спомага за по-бързото топене на излишните мазнини. Засилва кръвообращението, стяга кожата, предотвратява косопада, прави косата жизнена, защитава от слънцето.

shop banner

Приемане на антиоксиданти с храната

Малка част от антиоксидантите се синтезират в организма. Ето защо е нужно всеки ден да си ги набавяме „отвън“ с храната. За целта в менюто ни трябва да присъстват повече:

  • Цитруси (портокали, мандарини, лимони), тропически плодове (гуава, ананас), киви, спанак. Всички те са отлични източници на витамин C (аскорбинова киселини) – един от най-мощните антиоксиданти.
  • Кълнове, ядки и растителни масла – те са с богато съдържание на витамин E, мастноразтворим витамин с изразени антиоксидантни свойства
  • Моркови – съдържат бета каротин, каротеноид, който се преобразува във витамин А в тялото – третият най-мощен антиоксидант след витамин С и Е
  • Домати – ценни източници на ликопен, естествен пигмент със силно изразено антиоксидантно действие. Желателно е доматите да се консумрат с малко мазнина, за да се подобри усвояването на ликопена.
  • Чесън – съдържа витамин А и С, селен, йод, калий, цинк и магнезий, все вещества с антиоксидантно действие
  • Зелен чай – полифенолите в състава му са мощни антиоксиданти, които стимулират имунната система

Висококачествен природен продукт за оптимално приемане на антиоксиданти

Поради замърсяването на почвата и въздуха посочените растителни храни са със силно намалено съдържание на антиоксиданти. Това налага прием на природни продукти с антиоксидантно действие. Оксибор Форте/Oxybor® Forte на компания „Борола“ е лидер на пазара на антиоксидантните продукти у нас. Той набавя на организма широкоспектърна мощна комбинация от антиоксиданти, която осигурява пълна защита от свободните радикали и осигурява добро здраве.

Активни вещества на Оксибор Форте са проантоцианидин, селен, бета каротин, аскорбинова кислелина, α-токоферол, цинк, мед, магнезий, манган, коензим Q10. Съставките взаимно допълват и усилват своето действие.

Цинкът в състава на Оксибор Форте е препоръчван като ефективно средство за превенция на коронавирус!

Приеман редовно, Оксибор Форте подобрява когнитивните способности и зрението. Благоприятства сърдечно-съдовата дейност и кръвообращението. Влияе положително на косата, кожата и венците. Предпазва организма от вредното влияние на свободните радикали, като забавя процеса на стареене. Стимулира имунната система.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: