антиоксиданти полза
4.3
(4)

С названието „антиоксиданти” наричаме клас молекули, които се славят с изключителната си полза за човешкото здраве. Ролята им за общото здраве може да се раздели на две основни направления, а именно превенция и допълващо лечение на заболявания. Повече за ползите от приема на антиоксиданти – открийте в редовете по-долу.

Защита на целия организъм срещу свободните радикали

Антиоксидантите се произвеждат естествено в организма и се откриват в някои растителни източници, като плодове, зеленчуци и билки. Основното свойство на антиоксидантите е способността им да борят свободните радикали. Последните са силно реактивни, нестабилни молекули, които са остатъчен продукт от естествени процеси, като дишане, движение и превръщане на храната в енергия. Свободните радикали могат да атакуват тялото и от външни източници, като замърсяване на въздуха, цигарен дим, слънчева светлина, някои медикаменти. Проблемът със свободните радикали е, че те се свързват със здрави клетки и увреждат техните протеини и ДНК. В дългосрочен план, това клетъчно увреждане ускорява процесите на стареене на организма и може да предизвика системни заболявания, като диабет, артрит, сърдечно-съдови или злокачествени болести.

Полза от антиоксиданти за превенция на заболявания

Съществуват няколко антиоксидантни системи в организма, произвеждащи ендогенни антиоксиданти. Те помагат за справяне с оксидативния стрес, причинен от нормалните метаболитни процеси в тялото. Антиоксидантите, приемани чрез храната, също допринасят за елиминиране на вредните свободни радикали. Допълнителният прием на антиоксиданти допълва ендогенните системи и увеличава антиоксидантната защита на тялото. Проучвания сочат, че хората, приемащи хранителни антиоксиданти, са в по-малък риск от развитие на посочените по-горе заболявания. Обратно, хората, с ниска антиоксидантна защита и изложени на прооксидантни фактори, като тютюнопушене, попадат в по-висока опасност от тези заболявания.

shop banner

Полза от антиоксиданти при допълващо лечение на заболявания

Жизненоважни органи, като сърцето, белите дробове и мозъка, са уязвими към оксидативно увреждане. В частност мозъкът е податлив на увреждане, поради високото съдържание на кислород и високата скорост на метаболитните процеси. Загубата на неврони в резултат на оксидативния стрес, се асоциира с развитие на невродегенеративни заболявания, като Алцхаймер и Паркинсон. Друг пример е реперфузионното увреждане на мозъка след инсулт, което се медиира от оксидативния стрес. В тази връзка, антиоксидантите се асоциират с невропротективен ефект. Те могат да се борят с невровъзпалението, прекурсор на невродегенеративни заболявания. Веществата с антиоксидантно действие продължават да се изследват като потенциални терапевтични средства в лечението на невродегенеративни заболявания.

Набавяне на широкоспектърна комбинация от всички необходими антиоксиданти за поддържане на добро здраве

Ежедневният прием на антиоксиданти е препоръчително условие за противодействие на оксидативния стрес, повишаване на защитните сили на организма, профилактика и допълващо лечение на редица състояния и заболявания. За да си набавите всички необходими вещества с антиоксидантен ефект, следвайте здравословна диета и започнете прием на Оксибор Форте/Oxybor® Forte. Природният продукт се грижи за вашето добро здраве, като осигурява пълна комбинация от мощни антиоксиданти. В него се съдържат проантоцианидин, селен, бета каротин, аскорбинова кислелина (витамин C), α-токоферол (витамин Е), цинк, мед, магнезий, манган и коензим Q10. Те имат мощен протективен ефект срещу свободните радикали. Пазят сърцето и действат благоприятно на кръвоносните съдове и кръвообращението. Борят хроничната умора и съдействат за подобряване на умствената способност. Засилват имунните функции. Оказват комплексно действие върху зрението и състоянието на кожата, косата и ноктите.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.3 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: