антиоксиднти храни
5
(4)

Набавяйки си антиоксиданти с определени храни, можем да спрем или да намалим увреждането на клетките и да защитим организма от оксидативния стрес. Да видим кои са тези храни и как можем да усилим техния ефект.

Червени горски плодове

Малките горски плодчета с червен цвят притежават голяма антиоксидантна сила.

Дивите боровинки например са толкова богати на антиоксиданти, че могат да са от полза при лечението на неврологични заболявания, включително и възрастово обусловени. Това установява проучване от 2017 г.

shop banner

Друго изследване от 2016 г. показва, че боровинките имат не само антиоксидатно, но и противовъзпалително действие. Понижават всокото кръвно налягане и са полезни за профилактика на висок „лош“ LDL холестерол и сърдечно-съдови заболявания.

Ягодите също са богати източници на антиоксиданти. Антиоксидантните им свойства подобно на боровинките се дължат на антоцианините. Това са голяма група водноразтворими пигменти, които придават червения, синия и виолетовия цвят на растенията.

И малините са истинска антиоксидантна бомба. Учени откриват, че тези плодове помагат в борбата с раковите клетки в млечните жлези, дебелото черво и стомаха. Антиоксидантните съединения в тях биха могли да забавят прогресията на злокачествените тумори при чернокожи жени.

Черен шоколад

Висококачественият тъмен шоколад е ценен източник на антиоксиданти. Неслучайно учените му приписват свойството да се бори срещу болестите на сърдечно-съдовата система и да насърчава „добрия” HDL холестерол. Анализ на 10 изследвания сред 300 участници сочи, че натуралният шоколад помага за намаляване на долната и горната граница на кръвното налягане.

Оранжеви зеленчуци – ценни храни с много антиоксиданти

Сладките картофи (батати), морковите и оранжевите тикви са с високо съдържание на витамин А – един от най-мощните антиоксиданти, и фитохимикали с антиоксидантни свойства. Благодарение на това те помагат при сърдечни заболявания и намаляват риска от злокачествени болести.

Цвекло

Антиоксидантите в този зеленчук принадлежат към клас пигменти, наречени беталаини. Беталаините намаляват свободните радикали в тялото и намаляват риска от поява на храносмилателни проблеми и злокачествено заболяване на дебелото черво.

За оптимален ефект специалистите препоръчват с посочените храни с антиоксиданти да приемаме…

Оксибор Цинк Селен Витамин С/Oxybor® Zn Se Vitamin C – биоактивна антиоксидантна комбинация с благоприятен ефект върху имунната система.

Този 100% естествен продукт представлява тройна комбинация от най-важните биоактивни антиоксиданти с отношение към имунната система. Всяка капсула съдържа витамин C (като L-аскорбинова киселина) 100 mg, цинк (като цинков глюконат) 5 mg и селен (като натриев селенит) 33 µg. Съставките са комбинирани така че:

Рационалният състав на продукта го превръща в ефективно средство за антиоксидантна защита в условията на епидемии. Наличен е в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: