антитела деца
5
(3)

При деца, които боледуват от Ковид-19 с леки симптоми се образуват по-малко антитела в сравнение с възрастни, които имат сходен вирусен товар и оплаквания. Нивата на антитела срещу вируса не се различават особено при деца, които са прекарали инфекцията със симптоми или асимптоматично. В следващите редове вижте повече за ново изследване по темата.

Повече за методите на проучване

Проучване на австралийски учени, публикувано в “JAMA Network Open” изследва доколко е развит имунният отговор срещу Ковид-19 при деца. То се провежда сред 57 деца на средна възраст 4 години и 51 възрастни, чиято средна възраст е 37 години. И двете групи са дали положителен резултат при тестване за коронавирус в периода между май и октомври 2020 г. Всички участници са боледували с леки симптоми, като кашлица и втрисане, или са прекарали инфекцията асимптоматично. Изследователите измерват вирусния товар при двете групи, използвайки тампони за взимане на проба от носа и гърлото, както и кръвни проби за определяне нивата на имуноглобулин G (IgG) антитела.

Резултати от изследването за броя на антитела срещу Ковид-19 при деца

Когато Ковид-19 попадне в тялото, вирусът първо се среща с вродената имунна защита на организма срещу вредни патогени. Този имунен отговор отблъсква вирусите, докато придобитият имунитет изгражда по-дългосрочна защита чрез Т-клетки и антитела. Когато вроденият имунитет не успее да се пребори с вируса, се задейства изграждането на специфични за Ковид-19 антитела, като IgG антителата, насочени към шиповия протеин.

shop banner

Изследователите установяват, че само 37% от децата образуват антитела срещу коронавируса на фона на 76% от възрастните. Учените предполагат, че причината е по-силния вроден имунитет при децата, който позволява те да се изчистят от вируса по-бързо и ефективно в сравнение с възрастните. Възможно е по-бързото преодоляване на инфекцията да означава, че вирусът не е успял да „ангажира“ придобития имунитет при децата. Следователно нивата на антитела в организма при най-малките са по-ниски, а рискът от повторно заразяване с Ковид-19 е по-висок.

Природна защита за детския организъм в условия на повишена заболеваемост

Имунолозите у нас препоръчват на родителите да се доверят на напълно натуралните продукти от Имунобор Кидс групата за подкрепа на детския имунитет:

  • Имунобор Кидс сироп/Imunobor® Kids Syrup
  • Имунобор Кидс капсули /Imunobor® Kids VGcaps
  • Имунобор Кидс Актив сироп/Imunobor® Kids Activ Syrup
  • Имунобор Кидс Актив капсули/Imunobor® Kids Activ VGcaps

Всеки един от изброените продукти е с доказано антивирусно, антибактериално и противогъбично действие. Те имат ясен механизъм на действие и приемът им дава бърз резултат – предотвратяване на усложнения при боледуване и по-бързо възстановяване на детския организъм. Всички продукти от групата са с удобен прием, като сиропните форми са подходящи за най-малките. Те ги обичат заради приятния вкус на диви ягоди.

Ще ги откриете в аптеките в страната или онлайн на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: